Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

У суботичким основним и средњим школама обележен Савиндан

27.01.2022.

Основне и средње школе у Суботици данас су, уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера, свечано прославиле школску славу Светог Саву. Савиндан се у образовно-васпитним установама обележио радно и свечано, без наставе, уз пригодне програме и ломљење славског колача. Члан Градског већа задужен за област привреде, Срђан Самарџић, присуствовао је обележавању школске славе Светог Саве и Дана школе у ОШ „Свети Сава”, а секретар Секретријата за друштвене делатности Јасмина Стевановић пригодним свечаностима уприличеним поводом Савиндана у Гимназији „Светозар Марковић“ и ОШ „Матко Вуковић“ где су отворени седми по реду „Дечји светосавски дани“ који ће, под мотом „Радуј се, младице изникла од доброг дрвета“, трајати до 2. фебруара.

 14926_1.jpg

Уз изражавање задовољства што је позван да буде гост на школској слави, уједно и дану ОШ „Свети Сава“, Самарџић је, у име суботичке локалне самоуправе, градоначелника Стевана Бакића и своје име, изјавио да се сваки пут када се окупимо на дан Светог Саве ми присећамо човека, свеца, који нам је показао и својим животом и својим делима како треба радити.

14926_2.jpg 

„Тиме је обавезао све нас који живимо толико векова иза њега да учинимо све што је у нашој моћи да свет у коме ће наша деца живети буде много бољи и квалитетнији. Србија је данас, па и ми у Суботици, на светосавском путу, јер спознајемо да вештина и знање нису сами по себи циљеви, већ да морају постојати ради бољег живота заједнице и појединца, а у складу са духовним вредностима“, истакао је Срђан Самарџић.  

Обраћајући се присутнима на отварању седме по реду манифестације „Дечји светосавски дани“ у ОШ „Матко Вуковић“, Јасмина Стеванивић је подвукла да су српска историја и култура богати херојима и светитељима, али да нико од њих није толико омиљен и толико утицајан међу Србима као Свети Сава.

„Он је обдарио Српску православну цркву и српски народ духом и идентитетом који су се показали као витална снага и непоходан фактор у њиховом очувању кроз целу историју. Свети Сава, био је човек са јасном визијом како треба да изгледају и српска Црква и српска држава, и то не само за време његовог земаљскога живота, већ и деценијама и вековима после њега и његових наследника“, рекла је Јасмина Стрвановић.

 14926_3.jpg

Његово проповедање управо оно што нам је данас најпотребније, а то су људске, хришћанске и моралне вредности, нагласила је она и додала да је Свети Сава знао колико је образовање важно, јер је знао да истински образовати значи пре свега уобличити Образ – Лик Божији у човеку.

„Успешно образовање и васпитање Савиног времена значило је да дете постане човек, а човек – светитељ, као што је то наш Сава постао, а што треба да нам служи на углед свима. Зато када размишљамо о Светом Сави, постаје нам јасно и то да он није само човек српске прошлости, већ и човек српске садашњости, а понајвише човек српске и свехришћанске будућности. Јер, живимо у време када нам његове вредности представљају неку врсту духовног светионика у свим областима живота те је скупоценост његовог наслеђа све већа из века у век“, закључила је Јасмина Стевановић.

„Дечји светосавски дани“, који су ове године окупили 16 школа, 15 из нашег града и пријтељску ОШ „Драгутин Тадијановић“ из Вуковара, због епидемиолошке ситуације одржаће се делом уживо, а делом у дигиталном формату и моћи ће да се прате на сајту и „Јутјуб“ каналу школе.

 14926_4.jpg