Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Најављена 19. седница Скупштине града Суботице

02.02.2022.

„Сутра одржавамо овогодишњу другу и укупно деветнаесту редовну седницу Скупштине града Суботице на којој ће укупно бити десет тачака дневног реда. Сматрам да је на сутрашњој седници најбитније то да ћемо створити  правни основ да се после више од 15 година оснује Савет за међунационалне односе града Суботице“, рекао је председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) на данашњој конференцији за новинаре у Медија-центру у Градској кући, уприличеној поводом 19. седнице Скупштине града која је заказана за четвртак, 3. фебруар 2022. године, са почетком у 9.00 часова.

14938_1.jpg 

Уз истицање да је током протеклих 15 година било јако пуно критика упућених на рачун Града Суботице зато што нема Савет за међунационалне односе, тело које формира Скупштина града и које мора да постоји у свим национално-мешовитим локалним самоуправама, др Балинт Пастор је навео да се тај савет формира на основу Закона о локалној самоуправи и Статута Града Суботице.

„Због непостојања Савета за међунационалне односе трпели смо оправдане критике и од стране републичке власти, и од стране неких међународних организација које се баве заштитом људских и мањинских права. Мени заиста није јасно како је могуће да 15 година ниједна градска власт то није сматрала битним. То кажем због тога што, ево ми, након толико година стварамо правни основ за формирање тог савета чије ћемо чланове именовати врло брзо. Ово тело је битно због тога што на основу одређених закона Републике Србије неке надлежности Град не може да извршава без постојања мишљења и става Савета за међунационалне односе. Након формирања овог савета моћи ћемо да одблокирамо одређене процесе. Подсетићу вас да је Савет за међунационалне односе у граду Суботици функционисао последњи пут у мандатном периоду од 2004. до 2008. године“, рекао је др Балинт Пастор.

Када је реч о другим тачкама дневног реда, казао је да ће на сутрашњој седници бити  усвојен Локални акциони план запошљавања за 2022. годину за Град Суботицу.

„То је једна одлука која се доноси почетком сваке године. Прошле године је, захваљујући Локалном акционом плану запошљавања, запослено седамдесет и троје наших суграђана из категорије теже запошљивих лица, категорије самозапошљавања и категорије запошљавања по програму јавних радова. Очекујем да и ове године  достигнемо барем ту цифру од седамдесет и троје новозапослених наших суграђана“, рекао је др Балинт Пастор.

Додао је да је једна од тачака дневног реда и доношење Програма коришћења средстава буџетског Фонда за заштиту животне средине града Суботице за 2022. годину.

 14938_2.jpg

„Ово је одлука, односно одређени програм на који сагласност треба да да Министарство за заштиту животне средине. Та сагласност, на коју смо у претходном периоду недељама чекали, ове године је захваљујући државном секретару Роберту Јакши стигла у року од једног дана и зато се та тачка налази на дневном реду сутрашње седнице Скупштине града. Када је реч о Програму коришћења средстава буџетског Фонда за заштиту животне средине, ту се ради и о континуираном праћењу квалитета елемената животне средине, активностима на даљој заштити и очувању заштићених подручја, заштитног појаса око Палићког језера и санацији илегалних депонија, као и о пројектима удружења грађана из области заштите животне средине. Ми смо прошле године, први пут након паузе од неколико година, поново имали конкурс за удружења грађана из области екологије, то јест заштите животне средине. Овај буџетски фонд града Суботице обухвата 147,8 милиона динара у току ове године“, навео је др Балинт Пастор.

Осврћући се на рад Народне скупштине Републике Србије и одређене надлежности које би скупштине јединица локалне самоуправе требало да имају у вези изборног процеса, он је казао да ће на данашњој седници републичке скупштине почети расправа о изборним законима, да би ти закони требало да се усвоје у петак и да ће, највероватније, у суботу ступити на правну снагу.

„Према предлогу Закона, уколико се у међувремену ништа не промени, скупштине јединица локалне самоуправе, дакле све општине и градови у Републици Србији имаће  рок од седам дана да изаберу чланове Локалне изборне комисије. Из свега овога проистиче да ћемо, уколико не дође до неких промена, и ми бити у обавези да Скупштина града Суботице у року од седам дана, односно до краја следеће недеље, одржи седницу и изабере чланове Локалне изборне комисије. Локалне изборне комисије ће, без обзира што неће бити локалних избора, на основу нових предлога Закона имати надлежности и у вези одржавања републичких избора. То, највероватније значи да ћемо до краја следеће седмице одржати још једну седницу Скупштине града Суботице“, нагласио је др Балинт Пастор.