Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Буњевци обележили Дан Великог прела

06.02.2022.

Буњевачка заједница је прославила један од четири национална празника – Дан Великог прела. Дан је то када се ова заједница сећа 2. фебруара 1879. године када су Буњевци први пут јавно прославили Велико прело у Суботици, у жељи да својим суграђанима покажу ко су, шта су и колико их има.

 14954_1.jpg

У име суботичке локалне самоуправе, градоначелника Стевана Бакића и своје лично име Буњевцима је национални празник честитао члан Градског већа задужен за област привреде, Срђан Самарџић.

 14954_2.jpg

„Задовољство је бити на Прелу и у условима када је било теже организовати овакав скуп. Данас је национални празник ове заједнице, а Суботица је град у коме је богатство културе садржано у мозаику различитости. У том смислу буњевачка заједница доприноси и обогаћује културни садржај нашег града“, нагласио је Самарџић.

Председница Националног савета буњевачке националне мањине, др Сузана Кујунџић Остојић, навела је да су Буњевци од 1879. године, до данас, прошли трновит пут, да их још увек има и да и даље са поносом могу да покажу како чувају своју традицију и културу.

 14954_3.jpg

„Прело је наш веома стари обичај, тај обичај смо донели у ове крајеве и пре више од три и по века, а обележавамо прела и данас. Прво јавно Велико прело је одржано 1879. године, а данас смо први пут овако јавно прославили Велико прело у Субатици, у вароши у којој је буњевачки језик у службеној употреби. Славље је тиме веће и свечаније, и проглашење буњевачког као службеног језика је прекретница у свему што радимо. Желим да останемо на путу по коме идемо већ више од три века и да нас буде више на следећем попису“, истакла је Сузана Кујунџић Остојић,  

Помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, сектор за културу националних мањина – националних заједница, Золтан Кудлик, нагласио је да је ово један од најзначајних празника Буњеваца.

14954_4.jpg

„Буњевачка заједница има добру сарадњу са покрајинским структурама, и сваке године много буњевачких удружења аплицира и добије средства по покрајинским конкурсима. Драго ми је да једна оваква заједница и даље живи, да има једно овако културно богатство и да чува своју традицију“, казао је Кудлик.

Драмска секција Културно-уметничког друштва „Буњевка“ извела је пригодан драмски приказ, а том приликом је дочаран делић атмосфере са некадашњих прела у буњевачкој заједници. Такође, ни ове године није изостао избор за најлепшу прељску песму и најлепше преље. „Прељска писма“ назив је дела Гезе Бабијановића кога је изабрао жири, најлепша преља била је Дуња Бабић, прва пратиља Јована Францишковић, а друга Милица Анђелковић.

 14954_5.jpg