Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Министарка Ирена Вујовић посетила Суботицу

09.02.2022.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас, заједно са градоначелником Суботице Стеваном Бакићем и председницима и представницима општина Сента, Кањижа, Бачка Топола, Мали Иђош, Нови Кнежевац и Чока, постројење за сепарацију отпада у „Регионалној депонији“ д.о.о. Суботица, а потом, у Радној јединици за одвожење и депоновање комуналног чврстог отпада ЈКП „Чистоћа и зеленило“ у Суботици, 25 нових аутосмећара и аутоподизача за контејнере. Овом набавком, вредном 320 милиона динара, реализација пројекта „Изградња регионалног система управљања отпадом за Град Суботицу и општине Сента, Кањижа, Бачка Топола, Мали Иђош, Нови Кнежевац и Чока“, која се односи на Секторски програм „Заштита животне средине, климатске промене и енергетика“ ИПА за 2012. годину, коначно је добила свој епилог.

 14959_1.jpg

Министарка Вујовић је, тим поводом, изјавила како је данас изузетно важан дан за грађане Суботице, као и за све грађане Севернобачког управног округа и неколико општина из Севернобанатског управног округа.

„Желим, пре свега, да се захвалим на присуству градоначелнику Бакићу и представницима свих шест општина, као и на сарадњи у претходном периоду, јер су они својом посвећеношћу показали да желе да промене на боље слику у својим срединама.  Ми данас, можда први пут у Суботици и читавом Округу, на једном месту имамо опрему вредну скоро три милиона евра. Свих ових 17 аутосмећара и осам аутоподизача отићи ће у један град и шест општина и то ће значајно унапредити квалитет животне средине и управљање чврстим отпадом“, истакла је министарка Вујовић.

Додала је да је управљање чврстим отпадом један од приоритета Министарства заштите животне средине и проблем који, вероватно, највише мучи грађане читаве Србије.

„Захваљујући набављеној опреми, уследиће и затварање несанитарних и дивљих депонија на територијама Севернобачког и Севернобанатског управног округа, јер је предуслов за то и регионални центар за управљање отпадом који постоји“, казала је министарка Вујовић.

 14959_2.jpg

Уз констатацију да су Град Суботица и општине Сента, Кањижа, Бачка Топола, Мали Иђош, Нови Кнежевац и Чока претходних годину дана били веома активни на расписаним конкурсима Министарства заштите животне средине, министарка је позвала представнике Града Суботице и поменутих општина да то чине и у наредном периоду.

„Управо је у току конкурс за замену котлова и пошумљавање, а ових дана очекујемо и пуштање конкурса за уклањање дивљих депонија и сметлишта широм Србије. Разговарала сам са градоначелником Бакићем да затворимо и Градску депонију у Суботици на коју се и даље одвози отпад, и поред тога што постоји регионални центар који би требало да ради максималним капацитетом како би оба округа, и Севернобачки и Севернобанатски, били чисти. Једни сте од ретких округа који имају регионалну депонију по свим европским стандардима, захваљујући нашим партнерима из Европске уније који су учествовали у финансирању овог пројекта“, нагласила је министарка Ирена Вујовић.

Градоначелник Бакић је, такође, изјавио да је данас велики дан, не само за Суботицу и квалитет животне средине овог града, него и за општине Бачка Топола, Сента, Мали Иђош, Кањижа, Нови Кнежевац и Чока, које су заједно са Суботицом већ годинама у пројекту изградње и опремања Регионалне депоније, која набавком ових возила коначно заокружује све услове потребне за рад.

„Захваљујем се Министарству заштите животне средине и Влади Републике Србије што су омогућили набавку 25 најсавременијих возила за транспорт отпада. Вредност ове набавке је 320 милиона динара. Нарочито се захваљујем министарки Ирени Вујовић на подршци коју је пружила на овом и многим другим пројектима. Честитам нашим локалним стручним службама које су квалитетно урадиле свој део посла да данас, коначно, будемо надомак озбиљног и квалитетног управљања отпадом, за око 260.000 грађана који живе у општинама које покрива Регионална депонија“, истакао је градоначелник Бакић.

14959_3.jpg 

Суботица, навео је, преузима седам камиона за транспорт смећа великог капацитета, један камион мање носивости, као и  два аутоподизача за контејнере.

„Остала возила преузеће наши пријатељи из поменутих општина и тиме се заокружује пројекат започет још 2012. године, вредан 24 милиона евра, којим ће стање животне средине читавог простора северне Бачке и великог дела северног Баната бити значајно унапређено кроз раздвајање и обраду отпада. Велике депоније, које заузимају и загађују огромне површине, коначно одлазе у историју. И данашња додела ових возила резултат је одговорне и успешне еколошке политике државе Србије, на челу са председником Александром Вучићем. Град Суботица и општине, наши партнери на овом пројекту, наставиће да подржавају ту политику“, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

14959_5.jpg 

Обиласку „Регионалне депоније“ д.о.о. Суботица и набављених аутосмећара и аутоподизача присуствовали су и заменик градоначелника Суботице Имре Керн, помоћници градоначелника Загорка Панић, Весна Босанчић и Марко Марић, члан Градског већа задужен за област привреде Срђан Самарџић, секретар Секретаријата за комуналне послове, енергетику и саобраћај, Радослав Вукелић, директор „Регионалне депоније“ д.о.о. Суботица, Гелерт Глигор, и Слободан Милошев, директор ЈКП „Чистоћа и зеленило“.
 

14959_6.jpg