Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Најављена друга ванредна седница Скупштине града Суботице

10.02.2022.

„Сутра се одржава друга ванредна седница Скупштине града Суботице у овом мандату, а повод за њено заказивање је нови Закон о локалним изборима који је у Народној скупштини Републике Србије усвојен у петак, 4. фебруара. На основу новог Закона, који је проглашен у понедељак, а ступио на снагу у уторак, 8. фебруара, све скупштине општина и градова у Србији имају обавезу да у року од седам дана од ступања на снагу Закона, значи до 15. фебруара, одрже седницу скупштине општине, односно скупштине града и да именују чланове, заменике чланова, секретара и заменика секретара Локалне изборне комисије“, рекао је председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) на данашњој конференцији за новинаре у Медија-центру у Градској кући, уприличеној поводом 2. ванредне седница Скупштине града која је заказана за петак, 11. фебруар 2022. године, са почетком у 9.00 часова.

14962_1.jpg 

По новом Закону, додао је, локалне изборне комисије ће имати надлежности и у спровођењу републичких избора, чије расписивање се очекује 15. фебруара.

„Због тога су све скупштине општине и градова у обавези да изаберу, односно да именују чланове изборних комисија до тог датума. И ми ћемо сутра одржати кратку ванредну седницу Скупштине града са том једином тачком дневног реда. Јуче сам обавио консултације са шефовима одборничких група и са оним одборницима који, на основу Закона, имају право да делегирају члана у стални састав Градске изборне комисије. Према новом Закону, у јединицама локалне самоуправе које имају од 100.000 до 500.000 бирача – грађана са правом гласа са пребивалиштем на територији јединице локалне самоуправе, изборна комисија има председника, заменика председника и 20 чланова“, нагласио је др Балинт Пастор.

14962_2.jpg

Он је навео да ће Српска напредна странка имати десет места, укључујући и заменичка места, Савез војвођанских Мађара седам, а Социјалистичка партија Србије, Војвођански фронт и Покрет за грађанску Суботицу по једно место.

„Новина по Закону о локалној самоуправи јесте да и одборници који нису чланови одборничке групе имају право на члана или заменика члана у изборној комисији. Према тој математици, Савез бачких Буњеваца и Руска странка имају по једно место заменика. Изборнa комисијa Града Суботице има и секретара, и заменика секретара“, рекао је др Балинт Пастор.