Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Откривена спомен-плоча Бели Гараију

14.02.2022.

Данас је, на згради у Улици Корзо број 11, откривена спомен-плоча у част театролога, редитеља и глумца, добитника државне и Стеријине награде Беле Гараија. Гараи је рођен на данашњи дан, пре 125 година, а преминуо је пре 35 година. Спомен-плочу открили су праунук Беле Гараија, Чаба Годањи, председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор, руководилац Центра за образовање, истраживање и културу војвођанских Мађара Илидико Ловаш и председник Културног савеза војвођанских Мађара, Арон Шутуш. Откривању спомен-плоче присуствовали су и председник Скупштине АП Војводине, Иштван Пастор, и градоначелник Суботице Стеван Бакић.

 14970_1.jpg

Уз истицање да му је велика част што данас присуствује откривању спомен-плоче Бели Гараију коме војвођанско-мађарска заједница треба да буде захвална, др Балинт Пастор је рекао да Гараи није био значајан само за суботичке или војвођанске Мађаре, јер је својим активностима и деловањем имао неоспориве заслуге и у позоришном животу на српском и хрватском језику.

„Бела Гараји се родио 14. фебруара 1897. године, и због тога управо данас, на дан његовог рођења, откривамо ову спомен-плочу. Ради се о човеку који је, у свом дугом животу на територији града Суботице, био држављанин најмање шест држава. Данашњи дан је значајан за цео свет, јер сви данас нешто славе.  Наши суграђани православне вере, примера ради, славе светог Трифуна, али за нас Суботичане, без обзира на националну и веску припадност, 14. фебруар је битан и зато што је дан рођења Беле Гараија који је изузетно значајан за културу овог града, не само за Мађаре, него за све“, рекао је др Балинт Пастор.

Он је подсетио да је Бела Гараји радио и стварао и ван Суботице, у Печују и Жупанији Зала, у Мађарској, и додао да је оно што је најбитније остварио у Суботици и Војводини.

14970_4.jpg

„Ми дугујемо доста тога и Бели Гараију, и осталим знаменитим Суботичанима. У неким претходним годинама покушали смо да тај наш дуг према великанима Суботице смањимо, и у том контексту могу да споменем бисту Кароља Бироа, спомен-плочу у част Тибора Секеља који је, иако није рођени Суботичанин, овде живео носећи Суботицу са собом у свет и чинећи много да она буде позната и препознатљива. Али, многи од оних који заслужују да у Суботици имају улицу са њиховим именом, данас је немају“, нагласио је др Балинт Пастор.

Најавио је да ће, након избора, иницирати разговор о томе ко све заслужује да улице у Суботици понесу њихова имена, без обзира на националну припадност, а да тренутно у граду нема улица са таквим називом.

„У тај круг сигурно спадају и Бела Гараји, и Карољ Биро, и Лазар Мамужић по коме, истина, једна улица носи име, али не у центру града. Карољ Биро, и Лазар Мамужић, иако су били политички противници, заслужни су за изглед овог града који волимо и у коме желимо да живимо. Зато треба да разговарамо о овим темама и одужимо се нашим великанима“, закључио је др Балинт Пастор.

14970_3.jpg

Присутнима се обратио и театролог, драматург, Тамаш Олах, који је говорио о животу и делу Беле Гараија.

Поред постављања спомен-плоче Бели Гараију, на иницијативу Културног савеза војвођанских Мађара, у години двоструког јубилеја ове незаобилазне личности грађанске глуме одржаће се и научни скуп и округли сто о развоју културног и позоришног живота у организацији Центра за образовање, истраживање и културу војвођанских Мађара.