Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Министар Недимовић, покрајински секретар Божић и градоначелник Бакић обишли фирму „Су фрут“

16.02.2022.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић, покрајнски секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Чедомир Божић, и градоначелник Суботице Стеван Бакић обишли су данас, у Горњем Таванкуту, хладњачу мале породичнe фирме „Су фрут“ д.о.о. из Доњег Таванкута која се бави производњом воћа, као и откупом, чувањем, паковањем и извозом воћа и поврћа. Након обиласка хладњаче, одржан је састанак са воћарима из Доњег и Горњег Таванкута на коме се разговарало о проблемима са којима се сусрећу.

14972_1.jpg 

Чедомир Божић је, тим поводом, изјавио како је „Су фрут“ пример доброг пословања, да је то фирма у којој се пословање одвија без прекида и застоја и да у њој већ шест година раде исти радници.  

 14972_2.jpg

„Искористио бих ову прилику да подсетим да Секретаријат за пољопривреду до петка има неколико конкурса који се однос на пољопривредне произвођаче. Најбитнији су конкурси за наводњавање и за улагање у физичку имовину, као и недавно  објављени конкурс за младе, који ће се наставити,  где млади почетници у пољопривреди могу да остваре повраћај средстава у износу до 90 одсто трошкова своје инвестиције“, навео је Божић.

Градоначелник Бакић је казао да је било задовољство обићи данас са министром Недимовићем и покрајинским секретаром Божићем породично пољопривредно предузеће „Су фрут“, које овде, у Таванкуту, успешно воде породице Стантић и Визин.

„Уверили смо се на како озбиљан начин наши суграђани воде свој, извозно усмерен, посао. Овде постоје велики капацитети, не само за узгајање квалитетног воћа и поврћа, него и за његово складиштење, паковање и извоз. Хвала им на гостопримству и хвала министру Недимовићу што је и у овом свом мандату редован гост Суботице и околине, као што је то био и у претходном“, рекао је градоначелник Бакић.

Истакао је да је жива реч наших пољопривредника драгоцена, како ресорном министарству, тако и суботичкој локалној самоуправи, да се међународне околности и услови на тржишту стално мењају и да је веома важно да постоји овако квалитетна комуникација.

14972_3.jpg 

„Ова породична фирма извози квалитетну јабуку и то највећим делом на веома захтевно тржиште Руске Федерације. Циљ нам је да имамо што више оваквих мањих породичних фирми које остварују успехе у пољопривреди, које зарађују, имају задовољне запослене и најбоље техничке услове за рад. Град Суботица ће увек у томе помоћи, пре свега као најбољи мост за сарадњу сваког произвођача са надлежним министарством“,  рекао је Бакић.

Подсетио је да је много тога урађено у нашој пољопривреди у протеклих десет година, и нагласио да нас неслућене могућности даљег развоја, кроз већу сарадњу са Кином и обнову железнице, тек чекају.

„То је визија Србије и њеног развоја коју има председник Александар Вучић, а коју ћемо ми, као Град Суботица, спроводити снажно, као поуздани партнери, како Министарства пољопривреде, тако и наших ратара, сточара, воћара и свих осталих који живе од ове бачке земље“, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

У име воћара са овог подручја и своје име, министру Недимовићу, покрајинском секретару Божићу и градоначелнику Бакићу на посети и исказаном интересовању за проблеме у воћарству захвалила се Татјана Видаковић Визин, произвођач вишње и трешње.

14972_5.jpg 

„На састанку са министром Недимовићем разговарали смо о техничким проблемима воћара, односно о једном горућем проблему, а то је недостатак прерађивачких капацитета. Познато је да је 'Медопродукт' својевремено могао да преради све што произведе наше мало село, па и шире, међутим сада немамо ниједан прерађивачки капацитет. То нам прави велики проблем и воћарство је због тога на великом губитку. Верујемо да ћемо у скорије време да нађемо пласман који је сигуран за нашу индустријску робу“, казала је Татјана Видаковић Визин.

 14972_4.jpg