Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић се састао са шефом Мисије ОЕБС у Србији

17.02.2022.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се данас, у Градској кући, са шефом Мисије ОЕБС у Србији, амбасадором Јаном Братуом. Уз оцену да је разговор са амбасадором Братуом и његовим сарадницима био добар, градоначелник Бакић је изјавио како су богата национална и верска разноликост Суботичана одувек били богатство овог града, на које су грађани Суботице поносни, и да је оно добра полазна основа за јачање сарадње са угледним међународним организацијама, попут ОЕБС-а.

 14973_1.jpg

Градоначелник Бакић је навео да су се током срдачног сусрета заједнички осврнули на сарадњу Града Суботице и Мисије ОЕБС-а током протеклих година  и да се у оквиру те изузетне сарадње као посебно добар пример истиче подршка Одељењу суботичког Економског факлутета у Бујановцу.

Додао је како је Суботица имала част да је и претходни шеф Мисије, амбасадор Орицио, посети 2017. године, а да то данас чини и амбасадор Брату, у другој години свог мандата.

„Сусрет нас је искрено обрадовао, јер смо имали чиме да се похвалимо пред нашим гостима у свим областима које прати и унапређује Мисија ОЕБС-а, посебно по питању мањинских права и складног суживота“, истакао је Бакић.

14973_2.jpg

Он је подсетио да је Суботица седиште три веома значајна национална савета мањинских заједница  и да готово свака од 23 мањине присутне у Србији има своје представнике у овом граду.

„Задовољство нам је било и да упознамо амбасадора са добрим примером сарадње и међусобног уважавања који дајемо у оквиру наше локалне политике у којој власт врши једна широка коалиција усмерена на интересе свих грађана. Много је простора за добре пројекте у културној и социјалној сфери и наша локална самоуправа стоји на располагању амбасадору и његовом тиму за свако унапређење сарадње. Надамо се да му је боравак у нашем граду био пријатан и да ће нам радо поново доћи у госте“, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Амбасадор Јан Брату је казао да је ово његова прва посета Суботици у својству шефа Мисије ОЕБС-а у Србији и да се данас, пре сусрета са градоначелником Суботице Бакићем, састао са националним саветима мађарске, хрватске и буњевачке националне мањине, као и са деканом Економског факултета у Суботици.

„Са Економским факултетом у Суботици сарађујемо, нарочито када је реч о Одељењу овог факултета у Бујановцу. Рад суботичког Економског факултета је веома важан у смислу пружања квалитетног образовања и могућности које оно пружа младима у Бујановцу. Ово је мултиетничка и мултилингвална средина и верујем да је, у том погледу, овај факултет прави пример како се то добро искуство може користити и у другим регионима Србије“, рекао је Брату.

14973_3.jpg 

Додао је да је разговор са градоначелником био највише фокусиран на питања која се тичу положаја националних мањина, али и да су се дотакли и индустријске зоне у Суботици.

„Сматрам да индустријска зона даје велики допринос не само у привредном смислу и у погледу економије, већ и када је реч о отварању нових радних места, што је веома важно и за побољшањe положаја свих заједница које овде живе. Мој претходник, Андреа Орицио, овде је последњи пут био у мају 2017. године и надам се да нећемо толико дуго чекати са следећом посетом. Суботица је леп град, видим да се дешава доста позитивних ствари и то је добра основа и за нашу даљу сарадњу. Искористио бих ову прилику и да се захвалим градоначелнику на великом гостопримству“, истакао је амбасадор Јан Брату.

 14973_4.jpg

Састанку су присуствовали члан Градског већа Срђан Самарџић, секретар Секретаријата за друштвене делатности Јасмина Стевановић и сарадници шефа Мисије, шеф за политику и координацију Штефан Нунер и виша саветница за националне мањине, Зузана Павликова.