Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Расписан Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у култури у 2022. години

18.02.2022.

Члан Градског већа задужена за област образовања и културе, Миланка Костић, и секретар Секретаријата за друштвене делатности, Јасмина Стевановић, саопштиле су на прес-конференцији у Медија-центру у Градској кући да је Град Суботица данас расписао Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у култури на територији града Суботице у 2022. години. На конференцији је најављено да ће у понедељак, 21. фебруара, бити расписана још два конкурса: конкурс који се односи на финансирање или суфинансирање програма и пројеката у области друштвеног и хуманитарног рада за 2022. годину, као и конкурс који се односи на  финансирање или суфинансирање програма и пројеката за услугу помоћи у кући и неге у кући на територији града Суботице.

 14977_1.jpg

Јасмина Стевановић је казала да је Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката у култури на територији града Суботице у 2022. години расписан за  пројекте у култури који се односе на очување, унапређење и развој културе и уметности и савременог уметничког стваралаштва од значаја за Град Суботицу и да је износ који је предвиђен у буџету Града за ову намену 43 милиона динара.

„Конкурс је отворен од 18. фебруара до 20. марта, односно 21. марта јер је 20. март недеља, дакле отворен је 30 дана. Позивамо све заинтересоване субјекте у култури да поднесу квалитетне, садржајне и иновативне пројекте, који према прописаним критеријумима на основу којих се оцењују пројекти пријављени на јавни конкурс треба да буду усклађени са општим интересом у култури и циљевима и приоритетима конкурса. Један од критеријума је и утицај пројекта на квалитет културног живота заједнице“, навела је Јасмина Стевановић.

14977_2.jpg 

Додала је да ће Комисија, у складу са Законом, вршити оцену сваког пројекта на основу вредновања критеријума и дати предлог градоначелнику који ће донети коначну одлуку.

„Подсећам да према Закону о националним саветима националних мањина, национални савети такође дају предлог за расподелу средстава која се додељују путем конкурса манифестацијама и удружењима националне мањине у области културе“, истакла је Јасмина Стевановић.

Миланка Костић је казала да се јавни конкрс расписује за 11 културних области и да право учешћа на Конкурсу имају установе, уметничка и друга удружења регистрована за обављање делатности културе, појединци – уметници, сарадници, односно стручњаци у култури, као и други субјекти у култури, осим установа културе чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, који се финансирају сходно Закону о култури и не могу учествовати на конкурсима које расписују њихови оснивачи.

 14977_3.jpg

„Уколико је подносилац пројекта појединац, корисник средстава може бити искључиво правно лице преко кога се остварује пројекaт, партнер подносиоца пројекта или који на други начин учествује у пројекту. Учесник конкурса је у обавези да достави један примерак попуњене Пријаве на конкурс који се подноси Комисији на обрасцу који је објављен на сајту Града - Образац бр.1. За сваки пројекат подноси се посебна пријава са потребном документацијом у посебној коверти. У Обрасцу 1. Пријаве неопходно је определити се само за једну од културних области за које се расписује јавни конкурс, наведених у тачки I конкурса. Непотпуне и неблаговремене пријаве, као и пријаве које нису у складу са условима јавног конкурса неће се разматрати “, рекла је Миланка Костић.

Јасмина Стевановић је најавила да ће Град Суботица у понедељак, 21. фебруара 2022. године, расписати још два конкурса: конкурс који се односи на финансирање или суфинансирање програма и пројеката у области друштвеног и хуманитарног рада за 2022. годину и конкурс везан за финансирање или суфинансирање програма и пројеката за услугу помоћи у кући и неге у кући на територији града Суботице.

„Посебно водимо рачуна о унапређењу услуга у области  социјалне заштите. Као плод добре сарадње са удружењима грађана, и сагледавши потребе удружења из ове области, настављамо са још већим издвајањима када је реч о мерама социјалне политике. У 2021. години финансирали смо пројекте и програме друштвено-хуманитарних организација у области социјалне заштите путем конкурса у износу од 13,3 милиона динара, а путем конкурса средства је добило 53 пројекта. Ове године, Одлуком о буџету града за ову намену  увећали смо износ и планирали средства у износу од 15 милиона динара, а за Конкурс за финансирање или суфинансирање недостајућих услуга неге у кући и помоћи у кући средства у висини од  4,48 милиона динара“, нагласила је Јасмина Стевановић.

14977_4.jpg

На конференцији је речено и да све додатне информације у вези Конкурса за финансирање или суфинансирање пројеката у култури на територији града Суботице у 2022. години  могу добити радним данима од 8,00 до14.00 часова на телефон 024/626-885, у Секретаријату за друштвене делатности Градске управе Града Суботице.