Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Градоначелник Бакић примио покрајинског секретара за привреду и туризам и директорку Туристичке организације Србије

24.02.2022.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се данас, у Градској кући, са покрајинским секретаром за привреду и туризам, др Ненадом Иванишевићем, и директорком Туристичке организације Србије (ТОС), Маријом Лабовић, са којима је разговарао о конкретним начинима за унапређење туристичких капацитета Суботице, као и о јачању сарадње са Туристичком организацијом Града Суботице.

 14991_1.jpg

Градоначелник Бакић је, тим поводом, изјавио како је данашњи састанак уприличен због важности туризма за овај град и да суботичка локална самоуправа у тој области има велике планове и озбиљна очекивања у 2022. години.

„Предстојећу туристичку сезону треба да дочекамо што спремнији. Имамо разлога за оптимизам, када узмемо у обзир да је прошла, 2021. година била рекордна што се тиче туристичког промета у Суботици и Палићу, јер смо имали скоро 72.000 гостију и око 180.000 ноћења, што је највише откад се прате посете и ноћења“, навео је Бакић.

Истакао је да је веома задовољан пажњом коју сваки ниво власти посвећује туристичком простору Суботица–Палић, као званичној дестинацији прве категорије у Србији.

„У децембру прошле године имали смо садржајне разговоре са министарком трговине, туризма и телекомуникација, а данас су са нама покрајински секретар за привреду и туризам и директорка Туристичке организације Србије. Са њима смо разговарали о конкретним начинима да унапредимо туристичке капацитете Суботице, као и о јачању сарадње са нашом локалном туристичком организацијом, која изузетно добро ради свој посао“, нагласио је градоначелник Бакић.

14991_2.jpg

Додао је да користи ову прилику да се посебно захвали покрајинском секретару Иванишевићу, који је, како је рекао, био веома активан у претходном периоду и чији је секретаријат подржао многе угоститеље и туристичке капацитете у овом граду.

„Никада нису била већа улагања у туризам Србије, а остварење визије председника Вучића о обнови железничке инфраструктуре претвориће Суботицу и у регионални туристички центар, а то је циљ за који сви заједно радимо“, подвукао је градоначелник Стеван Бакић.

Ненад Иванишевић је казао да се током данашњег сусрета разговарало о томе како да Суботица „из своје изврсности буде још боља“.

„Суботица је, у туристичком смислу, заиста изврсна. Покрајински секретаријат за привреду и туризам прошле године је доделио више од 50 милиона динара људима који се баве туризмом и привредом у Суботици. И то ћемо наставити и ове године, јер сваки тај динар који је уложен у било који капацитет пре свега запошљава неке људе, а, такође, подиже квалитет и туристички промет. На основу средстава које смо улагали из Покрајинског секретараијата за привреду и туризам,  сачувано је више од 4.000 радних места и отворено 500 нових радних места на територији АП Војводине“, рекао је Иванишевић.

 14991_3.jpg

Он је најавио да ће, у циљу јачања сарадње саСуботицом, у току године и финансијски бити подржана израда планских докумената за развој туризма Суботице, као и да ће Туристичка организација Града Суботице убудуће бити на „Данима Војводине“.

„Већ сада са великом извесношћу могу да кажем да ће се ове године манифестација ’Дани Војводине’ одржати у Требињу и у Љубљани. Хоћемо да заједно представимо све туристичке потенцијале, а Суботица ће, свакако, увек бити са нама када смо у прилици да то радимо“, истакао је Ненад Иванишевић.

Марија Лабовић је казала да је главни циљ данашње посете и састанка управо адекватна припрема за нову туристичку сезону и за постизање још бољих резултата.

 14991_4.jpg

„Суботица се из године у годину све више пење на лествици успеха, као туристичка  дестинација у Србији. Похвално и јако важно је то што је Суботица  прошле године, када је укупан промет од  туризма био неких 30 одсто мањи у  односу на рекордну 2019. годину, успела да забележи већи промет и да постигне свој рекорд, што показује колико је интересантна, примамљива и квалитетна туристичка дестинација како за домаће тако и за иностране  туристе. Прошле године вратили су се инострани туристи и они процентуално значајно расту, тако да очекујемо ове године да тај резултат буде још бољи. Важно је и то што не само да се повећао број ноћења, већ се и продужио боравак туриста на овој дестинацији, на чак  два и по дана. То је изузетно добар  резултат, јер је то и више од просека Србије, а и за читав један дан је дуже од 2019. године коју гледамо као рекордну и као годину са којом се поредимо“, рекла је Марија Лабовић.

Нагласила је да Суботица има да понуди пуно садржаја и да она може да буде један од модела и примера другим дестинацијама како могу да додатно унапреде своју туристичку понуду и да тиме остваре привредни раст за читаву локалну заједницу.

Састанку су присуствовали чланoви Градског већа, Срђан Самарџић и Наташа Алексић, и директор Туристичке организације Града Суботице, Александар Медаковић.

14991_5.jpg