Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржана 20. седница Скупштине града Суботице

03.03.2022.

На двадесетој седници Скупштине града Суботице, одржаној у Великој већници Градске куће, усвојено је свих 25 тачака дневног реда. Одборници су донели Закључaк о прихватању Годишњег извештаја о раду Службе за буџетску инспекцију Града Суботице за 2021. годину, Одлуку о покретању процеса израде Плана развоја Града Суботице за период 2023-2032. и Решење о доношењу Програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја Града Суботице за 2022. годину.

14999_1.jpg

На данашњој седници Скупштине града одборници су највише расправљали о прихватању Годишњег извештаја о раду Службе за буџетску инспекцију Града Суботице за 2021. годину.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић је, обраћајући се са скупштинске говорнице, рекао да је током расправе о овој тачки дневног реда од стране појединих одборника дошло до „замене теза и извртања одређених чињеница”.

„Буџетска инспекција Града Суботице поступила је по мом налогу, посебно када је реч о Народном позоришту, и имала је одрешене руке. Недостатак документације код одређеног субјекта датира неколико година уназад. Ми сада, фактички, имамо стање на основу кога смо морали да поступимо како не бисмо били тужени. Овде морам да водим рачуна о интересу града и не улазим у неку битку која је унапред изгубљена, јер ће направити додатне трошкове према граду. Што се тиче Палића, ја сам тај који је извршио притисак. Сва пореска дуговања претворили смо у деонице града и измирили нешто што већ годинама траје. И ја, и ова власт, и цео овај тим не пролонгирарамо решења на неколико месеци већ пресецамо ствари и, у складу са законом, доносимо коначне одлуке и трајна решења“, нагласио је градоначелник Бакић.

Додао је да је да су буџетки инспектори и ревизор управо од њега добили налог да направе пресек о стању у Здравственој установи „Апотека“ Суботица.

14999_2.jpg

 „И ми, и наш коалициони партнер сматрамо да нисмо ти који ће правити извештаје о раду директора и других органа локалне самоуправе, него да за то постоји Служба буџетске инспекције. Тако ће бити и убудуће. И ова власт је способна. Пре неколико минута потписао сам овлашћење за програм ’Чиста Србија’ у оквиру кога ће се на територији нашег града изградити канализациона мрежа и два пречистача. Лобирамо и за одређене пројекте који су аплицирани према републици. Све радимо у интересу града и то чинимо транспарентно, без сакривања чињеница“, подвукао је градоначелник Бакић.

Уз констатацију да је брзо реаговање на уочене пропусте у руковођењу неким предузећем или установом веома битно, он је казао да је то порука свим директорима јавних и јавно комуналних предузећа и људима који се налазе на челу установа да нема повлашћених и заштићених, као и да нема партијске припадности.

„Сви су, дакле под лупом, и сви могу да буду санкционисани. А, видећемо и какви су елементи по питању Народног позоришта, да ли ту има кривичне одговорности и злоупотребе. Нови директор постиже фантастичне резултате са глумцима Народног позоришта и осваја награде како на домаћој тако и на међународној сцени. Драго ми је што су одређене промене донеле добре резултате“, рекао је градоначелник Стеван Бакић.

Инспекцијске контроле, које су окончане у 2021 години, вршене су код ЈКП „Чистоћа и зеленило“, МОК „Спартак“, Дечје позориште, ЖФК „Спартак“  (обустава поступка), Д.О.О. „Парк Палић“ (обустава поступка) и Народно позориште. Једна инспекцијска контрола завршена је обуставом поступка, док је код друге прекинут поступак инспекцијске контроле.

14999_3.jpg

На седници су донети и закључци о прихватању годишњих извештаја о реализацији програма пословања са финансијским показатељима за 2021. годину Фондације менталне хигијене „Exspecto", Фонда „Др Ласло Рехак“ и Фондације за омладинску културу и стваралаштво „Данило Киш“, а донета су и решења о давању сагласности на програме пословања ових фондација са финансијским показатељима за 2022. годину.

Одборници су донели и решења о именовању председника и чланова надзорних одбора за јавна и јавно комунална предузећа чији је оснивач Град Суботица.