Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Министарка Маја Гојковић посетила Суботицу

14.03.2022.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка за културу и информисање Маја Гојковић посетила је данас Суботицу, где је заједно са градоначелником Стеваном Бакићем, након радног састанка у Градској кући, обишла зграду суботичког Народног позоришта и том приликом истакла да је Министарство спремно да помогне завршетак радова и да ће, ако се сви фокусирамо на ову инвестицију, радови на изградњи овог објекта бити окончани 2023. године.

15016_1.jpg 

Министарка Гојковић је изјавила да изградња зграде суботичког Народног позоришта, у који је током протеклих 15 година уложено више од две милијарде динара, више није ствар локала и једног града, већ да је то пројекат од националног значаја.

„Свима нам је стало да видимо колико је још средстава неопходно у овом тренутку како бисмо ушли у завршне грађевинске радове, набавили потребну опрему и коначно уживали у представама које неће били локалног значаја због овако велике установе у коју сви улажемо. Крајем новембра прошле године Република Србија је уложила додатних 350 милиона динара, колико знам и АП Војводина, а десет одсто издваја и локална самоуправа. Поред процедуре око јавних набавки које су због контроле неопходне да буду такве какве јесу, јер су то све државна средства, десило се и нешто непредвиђено и то на територији целе државе, а то је велики пораст цена грађевинског материјала на које се у време када се расписивала јавна набавка очигледно није ни могло рачунати“, рекла је Гојковић.

Навела је да да се разговарало и око тога да би Факултет техничких наука у Новом Саду требало да изађе са проценом да ли је оно што су извођачи приказали веродостојно и да ли има и колико простора за смањење цене како би се сагледало колико је још средстава неопходно да издвоји Министарство културе и информисања, односно Влада Србије, а колико АП Војводина и Град Суботица.

 15016_2.jpg

„Данас сам у разговору са градоначелником Бакићем и његовим сарадницима чула да би требало да се дефинише да ли ће Народно позориште и даље бити општинског карактера, што очигледно по величини ове инвестиције и значају који ће имати у будућности неће бити могуће, или ће то бити покрајинска, можда чак и републичка установа културе. О томе би требало размислити. Ту смо да разговарамо о свему, врата су отворена. Народно позориште дивно изгледа, никад нисам видела у последње време овако значајно улагање у један инфраструктурни објекат. Мислим да ће, када се заврши, бити највеће, најлепше и најмодерније позориште у читавом региону, ако не и шире. Радујем се отварању. Оптимиста сам и верујем да ће, ако се сви фокусирамо само на ову инвестицију, радови бити окончани 2023. године. А, онда нам преостаје да се договоримо којим темпом ћемо прећи на изградњу и концертне сале која ће, наравно, бити саставни део овог величанственог пројекта“, нагласила је министарка Маја Гојковић.

Градоначелник Бакић је изјавио да је Министарство културе увек било, а нарочито у претходном периоду, велика подршка свим културним установама у овом граду, као и препознатљивим манифестацијама и пројектима Града Суботице.

„Завршетак зграде Народног позоришта један је од приоритета Града Суботице, а од 2016. године и један од националних приоритета у култури“, нагласио је Бакић.

 15016_3.jpg

Додао је да због објективних разлога VIII/2 фаза радова на згради Народног позоришта још увек није почела.

„Тендер за ту фазу радова у децембру није окончан због пандемије вируса корона, процедуре за спровођење јавне набавке су сложене, а велики проблем нам сада представља и светска криза због које су поскупели многи грађевински материјали и свако планирање и процена вредности радова су веома отежани. Надамо се да ћемо после новог премера и ревизије цена што пре кренути у реализацију VIII/2 фазе радова како бисмо коначно завршили изградњу овог капиталног пројекта значајног и за наш град, и за Републику Србију“, рекао је Бакић.

Он је изразио захвалност министарки Гојковић на данашњој посети и конструктивном разговору, и истакао да је веома важно што се министарка лично упознала са стањем зграде Народног позоришта, што је могла да види његов велики потенцијал и сагледа значај његовог стављања у функцију.

 15016_4.jpg

Састанку у Зеленој сали Градске присуствовали су градски менаџер Загорка Панић, члан Градског већа задужена за област образовања и културе, Миланка Костић, секретар Секретаријата за друштвене делатности, Јасмина Стевановић, и директор Народног позоришта, Милош Николић.