Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Уручена признања спортистима у оквиру акције „Медаља Лајоша Вермеша“

14.03.2022.

Истакнутим спортистима и најбољем спортском колективу данас су уручена признања у оквиру традиционалне, шеснаесте по реду акције „Медаља Лајоша Вермеша”. За најбољег спортисту Суботице проглашен је Андреј Барна, пливач Спартака, који је заблистао управо на Олимпијади одржаној прошле године у Токију.  Од прошле године он је најбржи српски пливач на 50 и 100 метара краул стилом. Друго место заслужио је Себастијан Нађ, рвач Спартака На трећем месту је Тијана Филиповић, првотимка Женског фудбалског клуба Спартак и чланица женске сениорске репрезентације Србије. За најбољи клуб проглашен је Женски фудбалски клуб Спартак.

15017_1.jpg 

Данашња свечаност почела је минутом ћутања у знак сећања на Михаља Вермеша, Миленка Брустулова, Ивицу Кајдочија,  Милана Милеуснића, Јосу Марковића, дакле на плејаду спортских радника који су дали допринос акцији доделе медаља Лајоша Вермеша, који је  6. августа 1880. године организовао Палићке спортске игре, такозвану „Палићку олимпијаду“, 16 година пре одржавања првих Олимпијских игара модерног доба, у Атини.

Уручујући Вермешове медаље за најбоље спортисте председник Скупштине града др Балинт Пастор је истакао да му је част што је и ове године део свечаности али да је изузетно тужан јер је ово прва година без Михаља Вермеша.

„Ми који смо добили поверење да нешто урадимо за овај град у овој друштвеној или политичкој сфри покушавамо да чувамо сећање на Лајоша Вермеша и да то има и конкретне резултате. У томе нам је у великој мери Михаљ Вермеш био од користи“, рекао је др Балинт Пастор.

 15017_2.jpg

Нагласио је да је управо Михаљ Вермеш уступио разгледнице које се налазе на таблама постављеним на обали Лајоша Вермеша, на Палићу.

„Заједно с њим смо поставили табле које сведоче о томе да је Лајош Вермеш 16 година пре него што су  организоване модерне олимпијске игре у Атини 1896. године организовао олимпијаду на Палићу и од тада се може рећи да је Суботица, односно Палић град спортова. С друге стране, сада се ради пројектно-техничка документација за обнову Совине куле, Багојвара, који је можда најзначајнији објекат који сведочи о томе шта је радио и ко је био Лајош Вермеш. То је наш задатак и надам се да ћемо у томе бити успешни, барем у малој мери у којој су успешни спортисти Суботице у разним спортовима на војвођанским, републичким и неким другим европским шампионатима. Честитам свим спортистима на оствареним успесима“, нагласио је др Балинт Пастор.

Награду најбољем клубу уручила је чланица Градског већа задужена за област спорта и омладине Наташа Алексић.

15017_3.jpg 

„Нама који смо у спорту остало је да идемо путевима Лајоша Вермеша, јер све оно што је он урадио за Суботицу, Палић за  спорт нашег града на нама је да следимо, да наставимо, баш као што је он  радио, да наше младе наде, да свако дете буде у спорту, и да једног дана дође овде и добије медаљу. Честитам добитницима и сигурна сам да су медаље у правим рукама“, истакла је Наташа Алексић.

Овогодишња подела награда почела је доделом признања које ће носити име по Михаљу Вермешу, унуку Лајоша Вермеша. Реч је о плакети којом ће и убудуће бити награђивани клубови и појединци који иза себе имају значајне јубилеје. Призање овог карактера примио је Коњички клуб „Бачка“.

Спортисти који су остварили пласман од 4. до 10. места награђени су традиционалним Вермешовим плакетама, а то су: Елена Баић из ЖОК Спартак, Ненад Закић, једриличар Палића, Немања Јунгић, одбојкаш Спартака, Ненад Павковић, члан Клуба подводних активности Спартак, Максим Пушкар, атлетичар Спартака, боксер Спартака Вељко Глигорић, Тамаш Кајдочи, из Клуба дизача тегова Спартак, Нина Шабић, гимнастичарка Соколског друштва Спартак и Стефан Костадиновић, члан Стонотениског клуба Спартак Инфостуд коме је припало и меморијано признање за спортски подвиг године које чува сећање на Луку Андрашића који је два пута освајао признање за спортски подвиг године.

15017_4.jpg 

О најбољим спортистима ове године је, као и сваке претходне, одлучивао тридесеточлани жири састављен од спортских радника, тренера и новинара, који је јавно, кроз странице нашег локалног недељника, оцењивао учинак спортиста и спортских клубова Суботице.

Време Лајоша Вермеша је прошло, али његов спортски дух и даље живи кроз награде које су установљене прво у недељнику Суботичке, а данас акцију спроводи Спортско-рекреативно удружење „Вермеш 1860“, уз „Нове Суботичке новине“ као медијског партнера, уз подршку Града Суботице, односно ресора за спорт и омладину, Спортског савеза Суботице, Спортског савеза Србије, те пријатеља и донатора акције.