Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Буњевачки национални савет градоначелнику Бакићу доделио признање „Иван Антуновић“

14.03.2022.

Свечаном, деветнаестом седницом Националног савета буњевачке националне мањине (НСБНМ) вечерас је, у Плавој сали Градске куће, обележен „23. фебруар, Дан оснивања првог Националног савета“, један од четири национална празника Буњеваца. Поред усвајања информације о раду Буњевачког националног савета (БНС) у 2021. години, Национални савет буњевачке националне мањине на овој седници је доделио традиционална признања истакнутим појединцима, институцијама, организацијама и удружењима из више области, а признање „Иван Антуновић” које се додељује за посебан допринос на очувању националног идентитета Буњеваца, додељено је градоначелнику Суботице Стевану Бакићу.

15018_1.jpg 

Градоначелник Бакић је, тим поводом, изјавио да је почаствован и привилегован доделом највишег признања буњевачке националне заједнице које носи име великог просветитеља и борца за права Буњеваца – бискупа Ивана Антуновића.

„Посебно се захваљујем на овој почасти коју делим са таквим величинама значајним за Буњевце какве су Звонко Богдан и Никола Бабић. Ово је једно од најлепших признања које сам до сада добио и много ми значи, а посебно због тога што је Буњевачки национални савет донео одлуку да ми то признање уручи управо данас, на мој родјендан, показујући на тај начин колико ме поштују и цене. Драго ми је што сам дао скроман допринос за једну историјску одлуку овог града да коначно учинимо Буњевце равноправним у употреби свог језика и писма са свим осталим заједницама у граду“, нагласио је градоначелник Бакић.

Уз подсећање да је реч о аутохтоном словенском народу који се на овим просторима налази од 17. века, Бакић је истакао да су Буњевци дали огроман допринос развоју овог града и велики печат суботичкој култури.

 15018_2.jpg

„Буњевци су народ који је у својој историји преживео многе голготе, неправде разних режима и декрете који су задирали у њихов идентитет, па чак и груби покушај асимилације њихове заједнице. Све су то стоички издржали, радили на јачању своје заједнице и стандардизацији свог језика и дошли до историјског момента када је буњевачки језик уведен као службени језик на територији града Суботице. Посебно сам поносан на постигнути степен сагласности, као и на пун демократски капацитет који су Скупштина града и овај град показали“, подвукао је градоначелник Бакић.

Честитајући Буњевцима национални празник „23. фебруар, Дан оснивања првог Националног савета“, градоначелник Бакић се још једном захвалио Буњевачком националном савету на додељеном признању.  

Председница Националног савета буњевачке националне мањине, др Сузана Кујунџић Остојић, казала је да је Дан оснивања Националног савета изузетан, јер га буњевачка национална заједница обележава својим матерњим језиком, као четвртим службеним језиком на територији града Суботице.

Нагласила је да је од првог Статута на буњевачком у 18. веку, па преко друштвене стигматизације говорника буњевачког језика током друге половине 20. века прошло пуно времена, али да су Буњевци постигли свој циљ захваљујући градоначелнику Стевану Бакићу, на чији предлог је буњевачки језик уведен у службену употребу у Суботици.   

15018_3.jpg

„Градоначелнику ћемо се одужити доделом највишег признања које имамо, под називом  ’Иван Антуновић’, најсветлијег имена наше историје и првог будиоца буњевачке свести. Ово признање припада и председнику Републике Србије, Александру Вучићу и СНС-у, који је процес увођења буњевачког језика подржао, као што ћемо и ми њих на предстојећим изборима“, истакла је Сузана Кујунџић Остојић.

Она се захвалила и одборницима Скупштине града који су гласали за увођење буњевачког језика у службену употребу у овом граду.   

„Протекли период употребе буњевачког у јавној сфери показао је да увођењом буњевачког језика ником није ништа умањено ни угрожено, као што је било потенцирано. Напротив, наш град је добио на богатству мултијезичности, по којој је посебан“, рекла је Сузана Кујунџић Остојић.

Признања награђенима уручила је председница НСБНМ Сузана Кујунџић Остојић. Свечана, 19. седница НСБНМ уједно је била и последња свечана седница НСБНМ у овом мандату.

15018_4.jpg

Признања - НСБНМ