Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Актуелности

Одржан „Мали сајам спорта“

17.03.2022.

Суботица је данас била домаћин „Малог сајма спорта“, једнодневне манифестације која је одржана у организацији Спортског савеза Србије, уз подршку Министарства омладине и спорта, Спортског савеза града Суботице и суботичке локалне самоуправе. „Малом сајму спорта“, на коме је у циљу промовисања богате спортске понуде овог града и здравог начина живота на централном градском тргу свој рад представило више од тридесет спортских колектива са преко 300 чланова, присуствовали су градоначелник Суботице Стеван Бакић, помоћница министра омладине и спорта Снежана Жугић, председник Спортског савеза Србије (ССС) Давор Штефанек, генерални секретар ССС Горан Маринковић, потпредседник ССС Дамир Микец, саветник у Савезу Синиша Радановић, генерални секретар Спортског савеза Војводине Младен Стојшин и председник Спортског савеза Суботице Сретен Дамњановић.

 15027_1.jpg

Градоначелник Бакић је, обраћајући се присутнима на отварању манифестације, казао да му је задовољство када Суботици у госте дођу представници Министарства за омладину и спорт и Спортског савеза Србије да им се, како је рекао, „као град похвалимо нашим спортским духом“.

„Имамо и чиме да се похвалимо, јер наши спортисти својим резултатима стално потврђују због чега је Суботица ’град спортова’. Спортско друштво Спартак је највеће спортско друштво у држави Србији, броји 28 клубова од којих се девет такмичи у најјачим лигама у нашој земљи. Имамо првака Србије у женском фудбалу, рвању и дизању тегова, а куглаши нам се боре за ту четврту титулу. Заиста за понос“, истакао је Бакић.

Додао је да овај град има и низ величанствених спортиста, освајача европских и светских одличја.

„Суботица је дала и 14 освајача олимпијских медаља. Подсетићу да су Јошка Такач, Тихомир Бата Огњанов и Душан Маравић освојили олимпијске медаље у фудбалу, Рефик Мемишевић, Момир Петковић и Давор Штефанек у рвању,  Елеонора Вилд, сада Ђоковић, и Никола Калинић у кошарци, док је Ђула Мештер освајач две олимпијске медаље у одбојци. Ово су имена која сваки градоначелник мора да зна и да их изговара са великим поштовањем, јер они су највећи амбасадори овога града и највеће патриоте ове државе“, рекао је градоначелник Бакић.

Истакао је да је сарадња локалне самоуправе, Спортског савеза града Суботице, Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, Спортског савеза Србије и Министарства омладине и спорта изузетно добра, и да се кроз ту снажну сарадњу и заједнички рад на унапређењу спортске инфраструктуре обезбеђује простор да се млади укључе у спортске активности.

15027_2.jpg 

„Локална самоуправа се труди да испрати спортске резултате својих клубова, удружења и спортиста. И зато смо ове године у буџету за спорт определили рекордних 124,58 милиона динара, што је чак 50 милиона динара више него претходне, 2021. године.  И град ће увек да се труди да обезбеди све услове за наше младе, за спортисте, спортске клубове и спортска удружења“, нагласио је Бакић.

Навео је да град Суботица има и дугу традицију у организацији доделе награда најбољим спортистима и спортским колективима.

„Традиционална акција ’Спортиста године Суботице’ у нашем граду организује се још од 1961. године, а пре неколико дана подељена су признања ’Медаља Лајоша Вермеша’. То је био спортски бренд, спортско име тога времена и пионир у оживљавању олимпијског духа овога града.  Суботица има чиме да се поноси. Град ће се трудити да и убудуће, заједно са ресорним министарством и покрајинским спортским органима, обезбеди што је могуће боље услове за бављење спортом. Смисао данашњег окупљања јесте да се што више младих укључи у спортске активности, да води здрав живот и да научи све оне вредности живота које су исправне“, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

Снежана  Жугић се захвалила на гостопримству градоначелнику Стевану Бакићу и Давору Штефанеку и подсетила на богату и дугу традицију суботичког спорта.

 15027_3.jpg

„Видим и велику перспективу да спортисти Суботице наставе  са освајањем медаља и постављањем нових рекорда, јер имају предивну подршку и узоре у свом граду. А, Министарство ће увек бити ту да помогне град Суботицу, њене спортисте и њене младе“, рекла је Снежана Жугић.

Манифестацију је свечано отворио Давор Штефанек који је, том приликом, изразио захвалност свима онима који су допринели да се данас у Суботици успешно организује „Мали сајам спорта“.

 15027_4.jpg

„Захваљујем се и родитељима, бакама и декама свих младих спортиста на подршци коју им пружају и времену које за њих издвајају, као и њиховим тренерима који се максимално труде да им пренесу своје знање како би спорт у Суботици подигли на још виши ниво. Ови малишани имају узоре, јер Суботица заиста има велике шампионе и богату спортску традицију. Хајде да ту традицију и даље негујемо, нека вас не мрзи да идете у спортске хале, на струњаче, на фудбалске терене, једноставно да се бавите спортом који је изузетно важан“,  рекао је, између осталог, Давор Штефанек.

15027_6.jpg

Програм „Малог сајма спорта“ обогатила су предавања која су, у Великој већници Градске куће, одржали доц. др Срђан Марковић, у име организације Активнија Србија на тему „Основе кондиционог тренера спортиста“, и проф. др Милица Вукашиновић Весић, у име Антидопинг агенције Републике Србије са темом „Основе борбе протов допинга у спорту".

На централном градском тргу, педесет малишана из Предшколске установе „Наша радост“ вежбало је уз Савез за предшколски спорт и физичку активност у оквиру пројекта „Спорт је важан да би био здрав и снажан“. Давор Штефанек и Дамир Микец разговарали су са најмлађима на тему „Како се постаје шампион“.

15027_5.jpg 

У оквиру „Малог сајма спорта“, градоначелник Стеван Бакић са сарадницима састао се, у Зеленој сали Градске куће са Снежаном Жугић, Давором Штефанеком, Гораном Маринковићем, Дамиром Микецом, Синишом Радановићем и Сретеном Дамњановићем.

Након свечаног отварања манифестације, градоначелник Бакић је заједно са сарадницима и гостима обишао мини-терене на којима су спортски клубови, школе спортова и спортска удружења представили свој рад. 

„Мали сајам спорта“ у Суботици је одржан по трећи пут. 

15027_7.jpg