Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti iz obrazovanja

Francusko veleposlanstvo želi jačati suradnju Subotice i Francuske

25.04.2017.

Na inicijativu Veleposlanstva Republike Francuske u Beogradu, danas je u Zelenoj dvorani Gradske kuće održan radni sastanak na temu jačanje suradnje između Subotice i Francuske. Sastanku su nazočili Miroslava Babić, članica Gradskog vijeća zadužena za područje kulture, Jasmina Stevanović, tajnica Tajništva za društvene djelatnosti, Nataša Aleksić, članica Gradskog vijeća zadužena za područje obrazovanja, Zagorka Panić, gradska menadžerica, Jovica Đurković, profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici i predstavnici Veleposlanstva Francuske u Beogradu Jean Baptiste Cuzin, savjetnik za suradnju i kulturu,Virginie Manfroni, ataše za suradnju, Florence Kohtz, ataše za francuski jezik i Orelli Pole, koordinatorica za odjel Francuskog instituta u Novom Sadu.

10987_1.jpg

Miroslava Babić je izrazila zadovoljstvo što je Subotica prepoznata kao grad s kojim Francuska treba jačati suradnju i istaknula da je ovaj sastanak dobra prilika za poduzimanje koraka ka konkretnoj suradnji u područjima kulture, obrazovanja i gospodarstva, kao i povezivanja Subotice s teritorijalnim jedinicama Francuske.

Na sastanku se razgovaralo i o projektu „Biram Francuski“ čiji je cilj promicanje francuskoga jezika u Subotici, a koji bi trebao zaživjeti u subotičkim osnovnim i srednjim školama. Ovaj program realizirao bi se kroz radionice i na zanimljiv način bi popularizirao francuski jezik, a to bi pomoglo mladim ljudima u daljnjem obrazovanju i izboru karijere.

– Francuski institut u Novom Sadu će uputiti otvoreni poziv školama kako bi se procijenila zainteresiranost škola za održavanje radionica u okviru projekta „Biram Francuski“. Namjera je da se ovim projektom obuhvate sve škole u Vojvodini i da uz pomoć asistenata subotički učenici savladavaju francuski jezik na interesantni način, kroz radionice, kako bi ih poticali da i u višim razredima izaberu francuski jezik za izučavanje. Ovaj projekt podržava i sufinancira Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine – istaknula je Florence Kohtz.

Nataša Aleksić je naglasila da u Subotici francuski jezik uče učenici dvije osnovne i dvije srednje škole.

– U Osnovnoj školi „Miroslav Antić“ na Paliću, 96 posto učenika uči francuski dok u OŠ „Majšanski put“ francuski jezik uče svi učenici. Osim ove dvije osnovne škole, francuski jezik se uči u Gimnaziji „Svetozar Marković“ gdje 78 učenika uči francuski jezik i Gimnazija za darovite učenike „Dezső Kosztolányi“ u kojoj 52 učenika uči francuski jezik – rekla je Nataša Aleksić.

Jasmina Stevanović je napomenula mogućnost da se radi učinkovitije suradnje s projektom „Biram Francuski“ upozna Aktiv ravnatelja, što praktično znači da se na jednom mjestu mogu okupiti sve osnovne i srednje škole.

– Osim toga, radionice tog tipa mogle bi se održavati u Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“, što bi činilo spoj kulture i obrazovanja – predložila je Jasmina Stevanović.

Istaknula je i potrebu da se naglasak stavi na djecu predškolske dobi kako bi se u najmlađoj dobi upoznali s melodijom francuskog jezika.

Jovica Đurković je rekao da Ekonomski fakultet već ima suradnju s fakultetom u Nici ali je  predložio da se intenzivira razmjena nastavnika.

– Zainteresirani smo i za razmjenu studenata, jer takva suradnja ne postoji a željeli bismo da se uvede – kazao je profesor Đurković.

Zagorka Panić je pozvala gospodarstvenike iz Francuske da sudjeluju na Sajmu gospodarstva u lipnju gdje će u fokusu biti turizam. Subotica je, dodala je, zainteresirana za povezivanje s teritorijalnim zajednicama u Francuskoj i stvaranje bratskih i partnerskih odnosa.

Predstavnici francuskoga Veleposlanstva rekli su da postoji zainteresiranost za izvore termalne vode na Paliću i da bi turizam mogao biti prioritetan u suradnji Subotice i Francuske.