Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti

Jačanje obitelji u Gradskom udruženju za pomoć osobama s autizmom

24.06.2017.

Državni tajnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr. Nenad Ivanišević, i članovi Gradskog vijeća zaduženi za područje socijalne zaštite i obrazovanja, Ilija Đukanović i Nataša Aleksić, posjetili su Gradsko udruženje za pomoć osobama s autizmom „Autizam“, iz Subotice. Resorno ministarstvo je u okviru godišnjeg natječaja za promicanje položaja osoba s invaliditetom u Republici Srbiji, u 2017. godini poduprlo aktivnosti ovog udruženja s 426.000 dinara za projekt „Jačanje obitelji kao vid potpore osobama s autizmom“, kojim su predviđene aktivnosti u okviru dnevnih boravaka osoba s autizmom, individualnih i grupnih tretmana s psihologom, i grupnih radionica i savjetovanja članova obitelji osoba s autizmom.

11166_1.jpg

Ministarstvo je pokazalo u protekle tri godine veliku zainteresiranost za projekte iz Subotice i izdvojilo više od dva milijuna eura, rekao je Nenad Ivanišević.

– Tijekom srpnja trebali bi raspisati javnu nabavku za izgradnju ambulante na Prozivki i sportske dvorane u OŠ 'Đuro Salaj', a očekujemo da ćemo uskoro s gradonačelnikom Subotice i predstavnicima USAID-a početi razgovore o prvoj fazi izgradnje zgrade objekta Hitne pomoći u Subotici. To pokazuje koliko su Vlada i ministarstvo posvećeni potrebama građana Subotice – kazao je Ivanišević.

Subotička lokalna samouprava je putem natječaja za društveno humanitarni rad za 2017. godinu opredijelila 388.000 dinara za rad ovog udruženja, i to za dva projekta: „Iza duge“ i „Upoznajmo autizam“, istaknuo je Ilija Đukanović.

– Za projekt 'Iza duge' opredjeljeno je 260.000 dinara i radi se o dnevnim aktivnostima udruženja kroz različite kreativne i rekreativne radionice, za članove udruženja, djecu i roditelje. Drugi projekt 'Upoznajmo autizam' realizirat ćemo kroz izradu radnih svezaka i vježbanki, posjet udruge osnovnim školama kroz razne edukacije i seminare i izradu kratkometražnog filma o udruženju i osobama s autizmom – rekao je Đukanović.

Predsjednica GU „Autizam“, Suzana Skenderović, zahvalila se resornom ministarstvu i predstavnicima grada Subotice na potpori i podcrtala da nitko ne zna kako je „živjeti s autizmom“.

Istaknula je da je riječ o projektu koji za cilj ima jačanje roditelja kroz dnevne aktivnosti u predstojeća četiri mjeseca (od 8 do 15 sati), da će ovdje biti sigurno mjesto gdje će roditelji moći dovesti dijete i obaviti svoje aktivnosti, bilo da su zaposleni ili nezaposleni, i da će oko četrdesetero djece u stanju autizma moći sudjelovati u različitim kreativnim radionicama.

– Djeca će ovdje učiti priprematiu ručak, spremati prostorije i sve ostale aktivnosti, jer ih želimo osamostaliti za život. Imamo psihološke radionice za roditelje, psihološke, logopedne i defektološke tretmane za djecu. Moramo dati snagu roditeljima da se bore, da djeca što duže ostanu u obiteljima kako ne bi završila u institucijama – naglasila je Suzana Skenderović.