Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Izaslanstvo njemačkog IB-a u posjetu Subotici

27.06.2017.

Članovi Gradskog vijeća zaduženi za područje socijalne zaštite i obrazovanja, Ilija Đukanović i Nataša Aleksić, i ravnatelj Doma za djecu ometenu u razvoju „Kolijevka“, Nenad Kozomora, sastali su se danas s izaslanstvom neprofitne organizacije Internationaler Bund (IB), iz Frankfurta (Njemačka), koja se nalazi u dvodnevnom posjetu našem gradu.

11176_2.jpg

Ilija Đukanović je, obraćajući se medijima nakon sastanka u Zelenoj dvorani Gradske kuće, istaknuo da je dvodnevni posjet izaslanstva IB-a dobra prilika za predstaviti Suboticu, osobito usluge koje Grad financira u Domu „Kolijevka“ i Gerontološkom centru.

– Razlog za posjet njemačkih predstavnika je članstvo Doma za djecu ometenu u razvoju ’Kolijevka’ u međunarodnoj mreži ’Karavana 2000’, koju trenutačno čine 22 ustanove socijalne zaštite iz 19 zemalja. 'Kolijevka' je u toj mreži od 2016. godine. Predstavili smo gostima i našu želju za proširenjem članstva u ovoj mreži s Gerontološkim centrom – rekao je Đukanović.

Mihael Tile, područni menadžer za pomoć osobama s posebnim potrebama u okviru organizacije IB, rekao je da je oduševljen prijamom i ozračjem u Subotici, i da je njihov cilj pomoći ljudima s posebnim potrebama kako bi im se olakšao život u primarnoj sredini.

– Razmatrat ćemo mogućnosti za zajedničke projekte. Potrebna nam je potpora lokalne politike i profesionalnost i ukoliko to uskladimo vjerojatno ćemo naći i sredstva – rekao je Tile.

Gosti su, uoči sastanka, obišli Dom „Kolijevka“, gdje im je veliko zanimanje izazvalo Prihvatilište za maloljetne migrante bez roditeljske pratnje, Dnevni boravak za djecu do 18 godina, a upoznati su i s potrebom izgradnje jedne stambene jedinice za stanovanje uz potporu.

– U bližoj budućnosti od ove organizacije očekujemo pomoć u rješavanju jednog od najvećih problema, a to je stanovanje starijih osoba s posebnim potrebama, o kojima nema tko brinuti – objasnio je Nenad Kozomora.

Sastanku je bio nazočan i direktor Gerontološkog centra, Petar Balažević, koji je ocijenio da je ovaj kontakt dragocjen, budući da i ustanova na čijem je čelu želi postati dio mreže „Karavana 2000“.

Internationaler Bund je neprofitna organizacija koja se bavi pitanjima iz domene socijalne zaštite i obrazovanja, a pruža pomoć i osobama s posebnim potrebama, marginaliziranim grupama, mladima, starima i migrantima.

IB je razvio i implementirao 45 servisa i usluga njege i potpore u gradovima diljem Njemačke. Posjeduje 700 objekata za smještaj odraslih i starih osoba s invaliditetom, objekte za stanovanje uz potporu, dnevne centre za OSI.