Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježen Dan borca

04.07.2017.

U povodu 4. srpnja - Dana borca, izaslanstva Grada Subotice i Sjevernobačkog upravnog okruga koje su predvodili gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i načelnik Okruga Dragi Vučković, položile su vijence na Spomenik žrtvama fašizma. Vijence su položile i delegacije Židovske općine, Komunista Subotice i Centra Tito. Obilježavanje Dana borca organizirala je Gradska organizacija SUBNOR-a Subotica.

 11183_1.jpg

Gradonačelnik Bogdan Laban izjavio je, u tom povodu, da danas obilježavamo značajan datum u našoj povijesti – 4. srpnja, dan kada je, 1941. godine, naša zemlja ustala u borbu protiv fašizma, najvećeg zla u povijesti civilizacije.

– Obilježavanjem Dana borca ukazujemo, osobito mlađim naraštajima, na ogromne žrtve koje su podnesene u borbi protiv nacizma, ali i na činjenicu koliko nas je upravo ta borba učinila dijelom suvremene Europe koja danas sigurno ne bi bila takva da nije bilo otpora fašističkoj okupaciji. Mi ćemo se i ubuduće s ponosom sjećati svih važnih događaja iz naše povijesti i sudjelovati u njihovom obilježavanju – naglasio je gradonačelnik Laban.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica Maksim Bakrač je, obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu, podsjetio da je 4. srpnja 1941. godine u kući poznatih ljevičara Ribnikar u Beogradu održana sjednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije na kojoj je razmatrana opća situacija u okupiranoj i porobljenoj Jugoslaviji i donesena povijesna odluka o dizanju općenarodnog ustanka protiv okupatora i domaćih izdajnika.

– Potvrda ove povijesne odluke o dizanju općenarodnog ustanka dogodila se samo tri dana nakon njezinog donošenja, 7. srpnja 1941. godine, ispaljivanjem prvog ustaničkog hica u Beloj Crkvi. To je u cijelom svijetu odjeknulo kao prvorazredna senzacija s velikom dozom nevjerice i pitanjem: je li istina da se jedan mali balkanski narod usudio ustati protiv tadašnje vojne velesile koja je u odnosu na ustanike bila tisuću puta brojnija, jača i tehnički opremljenija – istaknuo je Bakrač.

Naveo je da se na temelju odluka donesenih na vojno-političkom savjetovanju rukovodstva Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP), 26. rujna 1941. u Stolicama, kod Krupnja, prišlo formiranju prvih regularnih partizanskih odreda, da je već 22. prosinca 1941. godine u bosanskohercegovačkom mjestu Rudo formirana Prva proleterska brigada i da je Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije tijekom Drugog svjetskog rata dala nemjerljiv doprinos pobjedi nad fašizmom.

Uz izražavanje zahvalnosti lokalnoj samoupravi, gradonačelniku i lokalnim medijima na korektnom odnosu spram Gradske organizacije SUBNOR-a Subotica, Bakrač je poručio da će se SUBNOR i dalje svim legalnim sredstvima boriti protiv pojava neonacizma i neofašizma, jer nam je to, kako je rekao, dug prema svim žrtvama fašizma u Drugom svjetskom ratu, pa i onim u oružanim sukobima posle 1990. godine.

Nakon komemorativne svečanosti na Trgu žrtava fašizma, vijenci i cvijeće položeni su i na Spomenik njihovoj vjernosti, u Parku Ferenca Reichla.

Dan borca je za državni praznik proglašen 26. travnja 1956. godine. Nakon raspada SFR Jugoslavije, postao je državni praznik Savezne Republike Jugoslavije, ali se kasnije obilježavao samo u Srbiji. Ukinut je 2001. godine, odlukom Vlade Srbije. Svake godine se, međutim, neslužbeno proslavlja u organizaciji Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR).