Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predsjednik Rotary Internationala posjetio Palić

04.07.2017.

Rotary klubovi Subotica i Palić danas su bili domaćini predsjedniku Svjetske organizacije Rotary Internationala (RI) Ianu Riseleyu. Nakon obilaska Rotary aleje na Paliću, prvi čovjek rotarijanaca u svijetu rekao je kako ima namjeru upoznati se s projektima koje je Rotary pokret u Srbiji realizirao do sada, kao i s planovima za budućnost.

 11184_1.jpg

– U ovoj godini želimo posebno potaknuti promišljanje i brigu o zaštiti životnog okoliša i cilj nam je da svaki rotarijanac zasadi bar po jedno drvo tijekom ove rotarijanske godine. Drago mi je danas na  Paliću vidjeti da već postoji briga o zaštiti okoliša – istaknuo je Ian Riseley.

Nakon obilaska Rotary aleje na Paliću goste je, na Velikoj terasi, pozdravio Dragi Vučković, načelnik Sjevernobačkog upravnog okruga. On se još jednom zahvalio rotarijancima što su u vrijeme poplava koje su 2014. godine pogodile Srbiju donirali značajna sredstva za pomoć stradalima.

– Kada dođe nevolja, poput elementarne nepogode, većina ljudi je na razini zadatka i svi su solidarni, ali kada nastupi svakodnevica s malim svojim amplitudama obično se zaboravlja intencija za pomoći nekome. Stoga sam zahvalan Rotary klubu što je neprestano na razini zadatka – istaknuo je Vučković

On je gosta upoznao s gospodarskim kretanjima u gradu i turističkim potencijalima Palića, a spomenuo je i projekt izgradnje Narodnog kazališta.

– Subotica jedina u Srbiji ima dvije drame, na srpskom i mađarskom jeziku, što je jedan od pokazatelja da Vlada Srbije i lokalna samouprava njeguju dobre odnose spram nacionalnih manjina. To je još jedno obilježje ovog grada koji umije amortizirati razlike i napraviti ozračje suradnje – naglasio je Vučković.

Predsjednik Rotary kluba Palić, Toni Bedalov, rekao je da klub na čijem je čelu aktivno sudjeluje u svim akcijama koje je pokrenula svjetska rotary organizacija.

– U skladu s načelom 'Rotary - mijenjamo živote ljudima na bolje' mi ćemo ove godine realizirati dvije akcije, a to će biti stipendiranje četiri studenta i novogodišnji darovi za 20 siromašnih obitelji na Paliću – kazao je Bedalov.

Rotary klubovi diljem svijeta podijeljeni su u distrikte kojima rukovode guverneri. Srbija i Crna Gora nalaze se u distriktu 2483 koji trenutačno broji 65 klubova, odnosno više od 1200 rotarijanaca. Rotary klub Palić aktivan je od 2004. godine i ima 15 članova.