Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana deseta sjednica Skupštine grada

06.07.2017.

Na desetoj sjednici Skupštine grada usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama odluke o proračunu grada Subotice za 2017. godinu, Odluka o dodjeli zvanja Počasni građanin i Pro urbe, a donijete su i odluke o provođenju javnog natječaja za izbor direktora Javnog poduzeća „Palić Ludaš“, Javnog komunalnog poduzeća „Suboticaplin“ i Javnog poduzeća za upravljanje putevima urbanističko planiranje i stanovanje. Odbornici su, među ostalim, donijeli i Odluku o imenovanju vršitelja dužnosti direktora Turističke organizacije grada Subotice.

11189_1.jpg 

Na početku današnje sjednice Skupštine grada, na prijedlog Vijećničke skupine „Aleksandar Vučić – Srbija pobjeđuje“, s dnevnog reda skinute su točke 16 i 29: donošenje Deklaracije o protivljenju realizaciji projekta izgradnje objekata za smještaj migrantskih obitelji na području grada Subotice i donošenje Deklaracije o projektima za smještaj migranata i migrantskih obitelji na području grada Subotice, a koje su odvojeno predložile vijećničke skupine Saveza vojvođanskih Mađara i Pokret za građansku Suboticu.

S obzirom na to da su ove dvije točke dnevnog reda u djelokrugu rada dr. Nenada Ivaniševića, zamjenika predsjednika Radne grupe Vlade Republike Srbije za rješavanje mješovitih migracionih tokova, on je danas dao vijećnicima dodatne informacije u vezi s ovim točkama.

- Po ovom pitanju Vlada Srbije dobila je najveća priznanja iz cijele svjetske zajednice i moram reći da sam ponosan na sve to – kazao je Ivanišević.

Radi se, objasnio je, o bilateralnoj pomoći Kraljevine Republike Norveške gdje je otvorena mogućnost da ukoliko se pojavi nekoliko ljudi u ranjivoj skupini, dakle majki s djecom i djece bez roditeljskog staranja, oni mogu za vrijeme trajanja projekta biti smješteni, a nakon toga objektu se određuje namjena u sustavu socijalne zaštite.

Predsjednik Vijećničke skupine „Aleksandar Vučić – Srbija pobjeđuje“, Stevan Bakić, rekao je da ta vijećnička skupina u potpunosti podupire rad Vlade Republike Srbije kao i politiku koju Vlada provodi u odnosu na postojeću migrantsku krizu.

- S obzirom da iza projekta za izgradnju objekta za smještaj migrantskih obitelji stoji Vlada Republike Srbije za našu vijećničku skupinu obje predložene Deklaracije koje su na dnevnom redu su neprihvatljive. Zato vijećnička skupina 'Aleksandar Vučić – Srbija pobjeđuje' predlaže da se obje točke skinu s dnevnog reda – istaknuo je Bakić

Oporba je bila stava da nema potrebe širiti smještajne kapacitete za migrante tvrdeći da je takva i volja građana. Međutim takve tvrdnje opovrgli su građani Subotice na posljednjim izborima kada su politici Aleksandra Vučića u Subotici dali povjerenje s 50 posto glasova na izborima.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da je Subotici potrebna pomoć ne samo Pokrajine i Republike već i međunarodne zajednice da bi se osigurao bolji život za građane Subotice, jer je prethodna vlast ostavila u proračunu 13 milijuna dinara, a 500 milijuna dinara obaveza.

11189_2.jpg

– Kunemo se u europske vrijednosti i naravno da trebamo prednjačiti u njima, ali one se ne pokazuju tako što kažemo da za migrante treba naći novu lokaciju. Pitam: koja je to lokacija u Srbiji manje bitna od naše? Za mene su sve lokacije u Srbiji iste i mi svojim primjerom trebamo pokazati koliki smo Europljani, koliko smo humani i koliko smo kao narod veliki. Mi smo to u vlastitoj povijesti i pokazali – naglasio je gradonačelnik Laban.

Na današnjoj sjednici usvojen je i rebalans proračuna. Razlog za donošenje rebalansa proračuna je preraspodjela neutrošenih prenijetih sredstava proračuna iz prethodne godine, a na temelju podataka iz izvještaja o konsolidiranom završnom računu grada Subotica za 2016. godinu.

Drugi razlog za izradu rebalansa proračuna je raspored nenamjenskih i namjenskih transfera i donacija odobrenih korisnicima proračuna grada, kako bi se realizacija programskih aktivnosti i projekata izvršila u primjerenim rokovima. Očekuju se sredstva donacija od međunarodnih donacija u visini 88.199.000 dinara, a transfer iz Republičkog proračuna u visini 20.000.000 dinara će se iskoristiti za sufinanciranje projekta ugradnje sustava za klimatizaciju u Dvorani sportova.

Također, iskazana je potreba pojedinih korisnika proračuna grada da se u okviru strukture rashoda i izdataka proračuna obave izmjene na aproprijacijama kako bi se osiguralo neometano funkcioniranje grada u predstojećem razdoblju, uzimajući u obzir da su početkom godine izmirivane prenijete obveze korisnika na teret aproprijacija tekuće godine.

Na temelju Odluke o obrazovanju Službe za internu reviziju Grada Subotica, kao funkcionalno i organizacijski neovisne službe, utvrđuje se kao izravni korisnik proračuna grada.

Rebalansom predloženi obujam proračuna iznosi 6.603.506.000 dinara, a predloženi obujam ostalih sredstava neizravnih korisnika proračuna iznosi 239.088.000 dinara. Predloženi obujam proračuna je za 341.980.000 dinara veći, a izvor za povećanje obujma jest u saldu prenijetih neutrošenih sredstava proračuna iz prethodne godine koji po završnom računu iznosi 322.356.000 dinara. Drugi temelj za povećanje prihoda proračuna je očekivani prihod od dijela dobiti javnih poduzeća čiji je osnivač grad, a na temelju završnih računa javnih poduzeća za 2016. godinu (povećanje prihoda proračuna za 100 mil. din.)

Vijećnici su danas, većinom glasova, odlučili i da zvanje Počasni građanin, koje se dodjeljuje za istaknuto i trajno životno djelo kojim se pridonosi podizanju ugleda Grada Subotice u tuzemstvu i inozemstvu, ponese dr. Andrija Peić Tukuljac, dipl. inžinjer agronomije.

Dobitnici priznanja Pro Urbe koje se dodjeljuje za istaknuta djela koja značajno pridonose ugledu Grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrijednosti su Csaba Pasko, rimokatolički svećenik, ravnatelj zbora i glazbeni pedagog, Ivan Šarčević, slikar amater i Lajos Vékony, likovni umjetnik - keramičar.

Većinom glasova vijećnika usvojena je Odluka kojom Grad preuzima obvezu dobitnicima zvanja Počasni građanin i priznanja Pro urbe pružiti pomoć i nadoknaditi dio troškova u slučaju teških bolesti i smrti.

Na desetoj sjednici Skupštine grada usvojene su sve 32 točke dnevnog reda, pa i one koje su naknadno uvrštene, a odnose se na razrješenje dužnosti dosadašnjeg direktora Turističke organizacije grada Subotica i imenovanja v.d. direktora. Tako je odlukom većine odbornika za prvog čovjeka TOS-a imenovan Nešo Radulović.