Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoreno Europsko sveučilišno prvenstvo u veslanju

13.07.2017.

Na Velikoj terasi na Paliću otvoreno је Europsko sveučilišno prvenstvo u veslanju na kome se do 16. srpnja (nedjelja) nadmeće 466 veslačkih posada, s 83 sveučilišta iz 23 europske zemlje. To je do sada najveći broj država sudionica na veslačkim natjecanjima na jezeru Palić koje će u oazi veslačkog sporta na sjeveru Bačke ugostiti blizu 600 sudionika, gostiju i ljubitelja veslanja. Organizator natjecanja je Sveučilišni sportski savez Srbije, uz tehničku potporu veslačkih klubova „Palić“ i „Danubius“, kao i potporu Pokrajinskog tajništva za sport i mladež i Grada Subotice.

11224_1.jpg 

Na svečanom otvorenju nazočan je bio i Vladimir Batez, pokrajinski tajnik za sport i mladež koji je pozdravio sve sudionike i podsjetio na odličnu suradnju sa subotičkom lokalnom samoupravom, kako u organizaciji ovog događaja, tako i u mnogim drugim segmentima vezanim za sport i mladež.

– Pokrajinsko tajništvo za sport i mladež je Europsko sveučilišno prvenstvo u veslanju prepoznalo kao manifestaciju od posebnog značaja za Pokrajinu. Ovo je odlična prilika za razvitak veslačkog sporta ali i za promociju Palića i Subotice. Svi možemo biti zadovoljni brojem natjecatelja kojih u ovom momentu ima 466, sa 83 sveučilišta iz 23 europske zemlje, što dovoljno govori o kakvoći samog natjecanja. Mi i u Vojvodini, inače, imamo bogatu tradiciju u ovom sportu, osvajače olimpijskih medalja – naglasio je Batez.

Predsjednik Sveučilišnog sportskog saveza Srbije, Siniša Jasnić, naveo je značaj Europskog sveučilišnog prvenstva u veslanju.

– Želja nam je vratiti sport na sveučilišta i čestitamo Ekonomskom fakultetu u Subotici, jednom od rijetkih koji je u tome uspio. Subotica se pokazala kao odličan domaćin i u razgovoru s  gradonačelnikom Bogdanom Labanom i članom Gradskog vijeća zaduženim za sport i mladež, Nemanjom Simovićem, razgovarali smo o mogućnosti da sljedeće godine ovdje održimo Sveučilišne igre Srbije, gdje očekujemo nekoliko tisuća studenata – rekao je Jasnić.

Nemanja Simović je rekao da će lokalna samouprava raditi više na spoju sporta i turizma i da su u sljedeća četiri dana skoro svi kapaciteti na Paliću popunjeni.

– U narednih nekoliko dana ostvarit ćemo više od  2.000 noćenja, praktički smo popunili sve smještajne kapacitete, uključujući Dom učenika i Studentski centar u Subotici. Želimo u kontinuitetu organizirati manifestacije na obali jezera. Poslije jedriličarske i veslačke regate, prije nekoliko dana imali smo i natjecanje 'City games’, nekadašnje ’Igre bez granica’, a sada smo opet domaćini jednog velikog europskog natjecanja. Pored sporta, na Paliću se održavaju i razna kulturna događanja. Za vikend počinje tradicionalni Festival europskog filma Palić i gostima smo sugerirali ostati još koji dan i uživati na Paliću i sadržaju koji im se pruža – kazao je Simović.

Danas ste ovdje s nama, dodao je, kao natjecatelji i studenti, a naša iskrena želja je biti dobri domaćini i da se za nekoliko godina vratite na Palić, kao turisti.

– Došli ste u naš grad sa željom da ostvarite što bolje rezultate, a naša želja je osigurati vam što bolje uvjete. Na nama je da  budemo dobri domaćini i već sada smo u pregovorima da sljedeće godine budemo ponovno domaćini jednog sveučilišnog natjecanja – istaknuo je Simović.

Ceremonija dodjela medalja i zatvaranja Europskog sveučilišnog prvenstva u veslanju na Paliću obavit će se kod Velike terase posljednjeg dana, 16. srpnja 2017. godine, od 16.30 do 18.30 sati.

11224_2.jpg