Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počeo 24. Festival europskog filma „Palić“

15.07.2017.

Dodjelom nagrade „Aleksandar Lifka“ za izniman doprinos europskoj kinematografiji našem proslavljenom glumcu Slavku Štimcu i projekcijom filma „Na duši i tijelu“, mađarske redateljice Ildikó Enyedi, večeras je počeo 24. Festival europskog filma "Palić".

11227_1.jpg

Brojnu filmsku publiku na nedavno obnovljenoj Ljetnoj pozornici na Paliću najprije je, u ime gradonačelnika Bogdana Labana i u osobno ime, pozdravila zamjenica gradonačelnika Timea Horvát, podsjećajući na značaj koji ovaj festival ima za grad Suboticu.

– Za nas Subotičane Festival europskog filma Palić posebno je značajan, ne samo zbog činjenice da je utemeljio europske kulturne vrijednosti nego i zbog toga što su filmski susreti mjesto gdje smo odrastali, družili se i učili pravim umjetničkim vrijednostima. S obzirom na to da je glavni natjecateljski program posvećen ostvarenjima koja se bave sudbinom europskog čovjeka ukazujući na svu ljepotu i važnost različitosti, Subotica simbolički oslikava baš taj prostor, baš tu dimenziju – ljepotu i važnost različitosti – rekla je Timea Horvát.

Festival europskog filma "Palić", dodala je, nije samo film. To je, kako je navela, i glazba, to je i turizam, to je i međuregionalna suradnja.

11227_4.jpg

– Filmski festival na Paliću za nas Subotičane puno je više od filma. I puno više od umjetnosti. On je jedan od simbola našeg grada – kazala je Timea Horvát.

Našem proslavljenom glumcu Slavku Štimcu nagradu za izniman doprinos europskoj kinematografiji uručila je Mira Banjac, počasna predsjednica Savjeta Festivala europskog filma Palić.

– Slavko, godine si mi dozvolile biti suputnik tvojeg glumačkog odrastanja sve do samog vrha. Palićki festival mi je učinio zadovoljstvo i čast predati ti ovu veliku nagradu. Tvoj umjetnički put je otvoren, pa putuj i budi sretan, jer si to zaslužio – istaknula je Mira Banjac.

Zahvaljujući se Miri Banjac, velikoj glumici i divnom čovjeku, Štimac je priznao kako je mislio da neće biti uzbuđen, ali da ipak ima malu tremu.

11227_4.jpg

– Velika mi je čast dobiti nagradu koja nosi ime jednog od pionira svjetske kinematografije, a vi Subotičani ste imali čast da bude vaš sugrađanin. Osim ove, ukazana mi je još jedna čast – proglasiti Festival europskog filma otvorenim. Uživajte narednih dana u ovom prazniku filma – poručio je Slavko Štimac.

Pored Štimca, nagradu „Aleksandar Lifka“ dobio je i engleski redatelj Kristof Hempton, kome će priznanje biti dodijeljeno u petak, na svečanom zatvaranju festivala.

Ovogodišnji, 24. Festival europskog filma Palić, u okviru koga će do 15. srpnja biti prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija, traje do 21. srpnja.

11227_5.jpg