Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana književna večer Vladimira Pištala

04.08.2017.

U Velikoj vijećnici Gradske kuće večeras je čitalačkoj publici predstavljen roman Vladimira Pištala „Sunce ovog dana: Pismo Andriću“. Autora ovog romana-pisma duboke odanosti našem Nobelovcu, Vladimira Pištala, pomoćnika pokrajinskog tajnika za kulturu Zorana Hadži Lazina, utemeljitelja makladničke kuće „Agora“, Nenada Šaponju, predstavnike Udruženja „Hercegovina“ i nazočne ljubitelje pisane riječi u ime gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, lokalne samouprave i u osobno ime pozdravila je Miroslava Babić, pomoćnica gradonačelnika za područje kulture.

11248_1.jpg

– Osjećaj je čudan dok pažljivo biram riječi zamišljajući da nas iz univerzuma sluša i gleda Ivo Andrić. Imati smjelosti pisati Andriću znači morati ga dobro poznavati. Proniknuti u likove njegova stvaralaštva baš kao što je on pratio tok svijesti svojih junaka. Kroz "Pismo Andriću" Vladimir Pištalo stvara iluziju i klopku da je Andrić tu s nama, naš suvremenik – istaknula je Miroslava Babić.

Ona je naglasila da u putopisu Pištala i Andrića putujemo na ćilimu vremena od Lisabona, preko Geneve, Berlina, Sarajeva, Beograda (gde je Kalemegdan pramac), do Carigrada i još dalje, odmjereno i dostojanstveno, poštujući sve religije i narode.

Sreten Pištalo, predsjednik Zavičajnog udruženja „Hercegovina“, rekao je da je Vladimir Pištalo jedan od najznačajnijih suvremenih srpskih književnika, da je napisao tri romana i da je za roman „Tesla, portret među maskama“ dobio prestižnu NIN-ovu nagradu.

Vladimir Pištalo je kazao da je privilegij biti u Gradskoj kući u Subotici, koja je, kako je naveo, jedno od najljepših zdanja u Srbiji. Osvrćući se na svoj roman „Sunce ovog dana: Pismo Andriću“, istaknuo je kako je to knjiga koju je pisao pet godina.

- Uvijek sam mislio da način na koji se govorilo o Ivi Andriću nije točan. Andrić je predstavljan kao suh i racionalan pisac, a ja uopće ne mislim da je takav, mislim da je živ, mnogo emotivniji Andrić kod koga postoji mnogo ljudske dobrote, razumijevanja za sve ljude, jer narodna poslovica kaže ’tko se ne da spoznati gledaj ga s kime se miješa’, a pisac se miješa sa svojim junacima – rekao je Vladimir Pištalo.

Andrićevi junaci, dodao je on, nikada nisu ljudi s vrha društva, već oni s dna, koji često ne znaju izraziti se i nijemi prolaze kroz život, te on govori umjesto njih.

– Želio sam osvijetliti tog Andrića koji voli sunce, igru, šale, ima osobito oko za žene, vidi kroz strast koja nas često vodi na stranputicu, ali bez koje ne bismo vidjeli život – objasnio je Vladimir Pištalo.

Publiku u Velikoj vijećnici kroz književnu večer vodio je Nenad Šaponja koji je istaknuo da je ovo drugo izdanje romana „Sunce ovog dana: Pismo Andriću“ i da je prvo prodano za samo nekoliko dana.