Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Bunjevci svečano obeležili „Dan Dužijance”

15.08.2017.

Intoniranjem himne „Bože pravde“ i bunjevačke svečane pjesme „Podvikuje bunjevačka vila“ večeras je u Velikoj vijećnici Gradske kuće počela svečana akademija kojom je bunjevačka nacionalna manjina obilježila „Dan Dužijance“, jedan od četiriju nacionalnih praznika Bunjevaca. Kruh od novog žita predsjednici Bunjevačkog nacionalnog vijeća Suzani Kujundžić Ostojić predali su bandašica Ivana Brančić i bandaš Damir Sadojević, članovi Kulturno umjetničkog društva „Aleksandrovo“, iz Subotice.

11271_1.jpg

Predsjednica Bunjevačkog nacionalnog vijeća Suzana Kujundžić Ostojić je, u tom povodu, izjavila da se Dužijanca kroz stoljeća obilježavala na različite načine, prvo na salašima, a od 1911. godine i u crkvi. Nacionalno vijeće bunjevačke nacionalne manjine od 2006. godine ga obilježava kao nacionalni praznik.

– Ove godine prvi put je misa zahvalnica održana u Franjevačkoj crkvi. U tome ima velike simbolike, jer su nas Franjevci doveli na ove prostore. Nadam se da će to postati lijepa tradicija – naglasila je Suzana Kujundžić Ostojić.

Čestitajući Bunjevcima u ime subotičke lokalne samouprave, gradonačelnika Bogdana Labana i u osobno ime nacionalni praznik „Dan Dužijance“, predsjednik Skupštine grada Tivadár Bunford podsjetio je da je Dužijanca – velika svetkovina na kraju žetve – jedan od najstarijih običaja, da ima dug put razvitka i da je u nacionalno biće Bunjevaca ušao tako duboko da ima i crkveno, odnosno liturgijsko obilježje.

 11271_2.jpg

– Koliko je Dužijanca značajna za bunjevačku zajednicu govori i to da je Bunjevačko nacionalno vijeće upravo ovaj običaj, koji u sebi nosi svečanu i duhovnu značajku, proglasio za svoj nacionalni praznik, slaveći tako u jednom danu – plodnost žitnih polja, novu rodnu godinu i starinski običaj koji ih okuplja i veseli – istaknuo je, među ostalim, Tivadár Bunford, i dodao da će Grad Subotica i ubuduće podupirati očuvanje i razvoj identiteta bunjevačke nacionalne manjine, kao i svih drugih nacionalnih zajednica koje žive u našem gradu.

Prisutnima u Velikoj vijećnici obratio se i potpredsjednik pokrajinske Vlade Đorđe Milićević, a praznik su nazočnošću uveličali i predstavnici pokrajinskih tajništava za visoko obrazovanje i znanstveno-istraživačku djelatnost, za kulturu i javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Obilježavanje „Dana Dužijance” počelo je danas, svečanim mimohodom koji je krenuo ispred „Bunjevačke matice” da bi, poslije šetnje subotičkim Korzoom, stigao do Trga slobode, gdje je odigrano „Veliko bunjevačko kolo”.

Predsjednica Bunjevačkog nacionalnog vijeća Suzana Kujundžić Ostojić je, kako nalaže tradicija, položila vijenac ispred poprsja Blaška Rajića koji je svojim djelovanjem kao svećenik, književnik, domoljub i patriot, ostavio dubok trag u životu Bunjevaca.

Nacionalni praznik bunjevačke nacionalne manjine, „Dan Dužijance”, obilježava se na Veliku Gospojinu, 15. kolovoza.

11271_3.jpg