Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Susret ministara obrane Srbije i Mađarske

19.08.2017.

Ministar obrane Aleksandar Vulin sastao se danas s ministrom obrane Mađarske Istvánom Simicskim u Gradskoj kući, u Subotici. Ministri su razgovarala o suradnji u području obrane, migrantskoj krizi i o zajedničkoj borbi protiv terorizma.

11282_1.jpg

Ministar Vulin je, obraćajući se medijima nakon sastanka, zahvalio ministru Simicsku na srdačnom i iskrenom odnosu koji Vlada Mađarske ima prema Republici Srbiji. Odnosi naših naroda dugo u povijesti nisu bili na ovako visokoj razini, podsjetio je Vulin, i dodao da su čak i osobni odnosi predsjednika Republike Srbije i predsjednika Vlade Mađarske, gospodina Vučića i gospodina Orbana, nešto što značajno pridonosi odnosima i naših vlada i naših naroda.

– Naše vojske imaju iznimnu suradnju, a posebno i naše obavještajne službe kada je riječ o borbi protiv ilegalnih migracija, kao i borbi protiv terorizma. Srbija je veoma odgovorna zemlja i teret migrantske krize ne prebacuje na svoje susjede. A borba protiv terorizma je jedan od naših sigurnosnih prioriteta. I za nas je svejedno kome to teroristi prijete – je li to Srbija ili bilo koja druga zemlja. Za nas su oni podjednako neprijatelji – naglasio je Vulin.

On je najavio da će u rujnu Vojska Srbije i Vojska Mađarske imati dvije zajedničke vježbe na našem teritoriju, i zahvalio se Vladi Mađarske na tome što su njeni vojnici i dalje prisutni u velikom broju u sastavu KFOR-ovog kontingenta na Kosovu i Metohiji.

– Za nas je smanjivanje KFOR-a na Kosovu i Metohiji neprihvatljivo, kao i ukidanje misije i zahvalni smo što Mađarska ima 373 vojnika u sastavu ovog kontingenta. Također, nadamo se da će Vlada Mađarske poduprijeti naš stav da Kosmetu nema mjesta ni u UNESCO-u, a ni u Interpolu. Zahvaljujem se također Vladi Mađarske kada je riječ o mirovnim misijama gdje skupa nastupamo i gdje ćemo nastaviti surađivati – rekao je Vulin.

11282_2.jpg

Podcrtao je da smo ponosni na mađarsku manjinu u Srbiji, na to kako se razvija, koliko vole svoju zemlju, koliko vole Mađarsku.

– Mi smo ponosni što možemo reći da na najvišoj mogućoj razini vodimo računa o njihovim pravima i što su doista pravi most između Srbije i Mađarske. Baš kao što sam siguran da i moj kolega tako misli o srpskoj manjini u Mađarskoj – kazao je ministar Vulin.

Ministar obrane Republike Mađarske István Simicsko je, govoreći o održanom sastanku, kazao da su se u razgovoru dotaknuli više važnih pitanja i da su se složili kako moraju što više surađivati kako bi omogućili sigurnost svojim građanima.

– Razgovarali smo o povijesti i o budućnosti. I mi smo se složili da je naša zajednička budućnost samo u obostranoj suradnji. I srbijanska i mađarska vlada su apsolutno privržene tim ciljevima, a mađarska manjina u Srbiji i srpska manjina u Mađarskoj su apsolutno zajednički imenitelj koji jačaju suradnju naših dviju zemalja – istaknuo je István Simicsko.

Nakon službenog sastanka ministri su jedan drugom uručili prigodne darove