Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvorena dionica „Ipsilon“ kraka od Somborske do Bačkotopolske ceste

22.08.2017.

Potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsjednik Skupštine AP Vojvodine István Pásztor, i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, pustili su danas u promet dionicu „Ipsilon“ kraka kod Subotice, od Somborske do Bačkotopolske ceste. Duljina izgrađene dionice je oko pet kilometara, širina kolnika je 10,20 metara, a ukupna vrijednost radova oko 224,3 milijuna dinara, s PDV-om. Izvođač radova je konzorcij „Vojput“ a.d. iz Subotice.

11286_1.jpg

Ovom prigodom ministarica Mihajlović je izjavila da je cilj Vlade Srbije završetak cijelog „Ipsilon“ kraka u 2019. godini.

– Završili smo 6,5 kilometara ceste za 10 mjeseci, za razliku od naših prethodnika koji su na ovoj dionici radili više od 20 godina. Cilj Vlade je da u 2019. godini imamo izgrađen cijeli ’Ipsilon’ krak, odnosno obilaznicu oko Subotice koja će povezati granične prijelaze Horgoš i Kelebiju i pridonijeti da se teški teretni kamioni koji svakodnevno prolaze kroz središte Subotice usmjere na novu prometnicu – navela je Zorana Mihajlović.

Nadam se da ništa što se bude radilo u infrastrukturi neće biti nedosanjani san, već da ćemo ono što planiramo i realizirati, istaknula je ministrica Mihajlović, i podcrtala da su Srbiji potrebne ceste.

– Ne postoji nijedan grad koji ne vapije za obilaznicama, jer se gospodarstvo polako budi i moramo biti spremni za nove ulagače. Radovi na izgradnji ’Ipsilon kraka’, planirani za iduću godinu, bit će nastavljeni već koncem ove godine i nadam se da će sve biti spremno početkom rujna krenuti u javni poziv i nastaviti raditi novih pet kilometara ove prometnice – rekla je potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović.

István Pásztor je ocijenio da je ovaj projekt od životnog značaja za Suboticu, kako s gospodarskog aspekta, tako i iz ugla izgradnje grada u kojem se može bolje živjeti.

– Mjerilo ozbiljnosti politike jest dogovoreno i ispunjavati. Zato sa zadovoljstvom mogu konstatirati da je ova dionica završena i prije dogovorenog roka, te da se stvaraju mogućnosti ono što je bilo planirano za sljedeću godinu započeti već u ovoj godini – kazao je, između ostalog, István Pásztor.

Gradonačelnik Laban je podsjetio da su, poslije višegodišnjeg zastoja, početkom studenog 2016. godine nastavljeni radovi na izgradnji obilaznice oko Subotice, takozvanog „Ipsilon” kraka koji, prije svega, treba izmjestiti teški teretni promet iz središta grada i povezati sjeverni dio auto-ceste na Koridoru 10 s Graničnim prijelazom „Kelebija”.

11286_2.jpg

Naglasio je da su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo građevinarstva, prometa i infrastrukture prepoznali prometni, infrastrukturni i ekonomski značaj ove poveznice kako za grad Suboticu, tako i za Republiku Srbiju, i riješili u narednih nekoliko godina taj projekt – započet prije gotovo 27 godina – konačno i realizirati.

– Nakon otvaranja za promet prve dionice ’Ipsilon’ kraka, od petlje „Subotica-jug“ do kružnog raskrižja s Bikovačkom cestom, 23. ožujka ove godine, rekao sam da je aktualnom čelništvu grada Subotice jedan od prioriteta i uređenje gradskih prometnica, prvenstveno Tolminske ulice, odnosno dionice od NIS Petrol benzinske postaje na Beogradskoj cesti do Bikovačke ceste. Na naše veliko zadovoljstvo, ali i na zadovoljstvo svih građana, radovi na rekonstrukciji te proemetnice su, praktički, već završeni – rekao je gradonačelnik Laban, i dodao da je izvjesno da će sve što je aktualno rukovodstvo grada Subotice obećalo građanima na početku mandata biti realizirano i da će subotička lokalna samouprava i ubuduće činiti sve da život svih građana Subotice bude bolji i kvalitetniji.

Izgradnja lijeve trake auto-ceste E75, dionica: Granični prijelaz „Kelebija“ – petlja  „Subotica jug“, od kružnog raskrižja sa Somborskom cestom do kružnog raskrižja na Bačkotopolskoj cesti, započeta je 5. svibnja, a završena 31. srpnja 2017. godine, dva mjeseca prije ugovorenog roka.

11286_3.jpg