Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počeo 16. „Interetno” festival

23.08.2017.

Uz bogat folklorni program u Mađarskom kulturnom centru „Népkör” večeras je svečano otvoren 16. „Interetno” festival. Miroslava Babić, članica Gradskog vijeća zadužena za područje kulture je, u ime lokalne samouprave, gradonačelnika Bogdana Labana i građana Subotice, pozdravila goste, sudionike i organizatore ovog tradicionalnog međunarodnog festivala plesa.

 11288_1.jpg

– Po šesnaesti put ’Interetno’ festival će uz zvuke nota i korake tradicionalnog plesa predstaviti četiri ansambla iz Srbije i sedam iz Mađarske, Hondurasa, Letonije, Čilea, Paragvaja i Meksika. U bogatom i raznovrsnom programu starih obrta, vještina i folklora, njegujemo i čuvamo tradiciju i bogatu povijest multikulturnosti grada Subotice – istaknula je Miroslava Babić.

Subotica će, dodala je, uz program radionice „Zlatna kapija”, Kluba za bebe, šetajući Etnopolisom kroz šarenilo različitih rukotvorina, promenadom folklornih plesova, Festivalskim klubom kuća plesa svih naroda, u narednim danima biti domaćin smotre kultura svijeta.

Mađarski kulturni centar „Népkör”, navela je, i ove godine je poduzeo sve kako bi zadržao kakvoću i ugled koji „Interetno” festival ima na međunarodnoj sceni.

11288_2.jpg

– Upoznavanje novih kultura, jezika i ljudi je bogatstvo svakog čovjeka. Nadamo se da će gosti iz Južne Amerike i Europe s ovog putovanja ponijeti lijepa sjećanja na gostoprimstvo našega grada, dobronamjerne ljude, bogato kulturno naslijeđe i tradiciju, toleranciju i zajedništvo, otvorenost za prihvaćanje različitosti jer tako postajemo građani svijeta – istaknula je Miroslava Babić, uz srdačnu dobrodošlicu svim građanima u Etnopolis.

Milovan Ognjanović iz CIOFF-a Srbije, Međunarodne organizacije folklornih festivala, otvarajući 16. „Interetno” festival rekao je da za visoku razinu organizacije festivala sve pohvale zaslužuje domaćin MKC „Népkör” ali i svi oni koji su materijalno pomogli ovaj festival, od grada Subotice i Ministarstva kulture Republike Srbije do mnogobrojnih sponzora, volontera i sudionika.

– Sve ove godine vi svojim pljeskom i gostoprimstvom pokazujete da je Subotica grad otvorenog srca u kojem ima mjesta za sve ansamble koji su došli kroz pjesmu, igru i kolorit kostima prikazati svoju bogatu nacionalnu tradiciju – naglasio je Milovan Ognjanović.

On je poželio da festival protekne u duhu prijateljstva te da se još jednom pokaže kako muzika ne poznaje granice i da pjesma i igra spaja ljude cijeloga svijeta  bez obzira na vjeru, boju i naciju.

– Neka Subotica sljedećih dana bude multikulturno središte, središte folklora, mladih, novih prijateljstava, da sudionici dostojno predstave svoje folklorno naslijeđe i sretno se vrate svojim kućama s lijepim uspomenama i lijepom, pozitivnom slikom o našoj zemlji i nama – kazao je Ognjanović i proglasio Festival otvorenim.

11288_3.jpg