Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana druga izvanredna sjednica Skupštine grada

25.08.2017.

U Velikoj vijećnici Gradske kuće održana je 2. izvanredna sjednica Skupštine grada s jednom točkom dnevnog reda – Donošenje Rješenja o donošenju programa zaštite, uređenja i korištenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriju grada Subotice u 2017. godini. Vijećnici su s 42 glasa za, 12 protiv i dva suzdržana usvojili Rješenje.

11295_2.jpg

Sukladno Zakonu i uputama Ministarstva, Povjerenstvo koje je oformio gradonačelnik izradila je prijedlog Programa zaštite, uređenja i korištenja poljoprivrednog zemljišta grada Subotica za 2017. godinu.

Program se sastoji iz tri dijela: opće odredbe, uvjeti zaštite na prostoru zaštićenih prirodnih dobara i zaštita poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Srbije, kao i plan korištenja poljoprivrednog zemljišta s programom radova.

Trenutačno stanje zaštite i uređenja zahtijeva znatno veći broj i opsežnije mjere i radove od predloženih. Međutim, ograničen iznos sredstava koji se očekuju za ove namjene bio je razlog  utvrditi prioritete: izgradnja, uređenje i održavanje poljskih putova, izgradnja i održavanje kanala za odvodnjavanje, podizanje vjetrozaštitnih pojaseva, edukacija, mjere za obranu od tuče, natapanje i poboljšanje kakvoće obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Sredstva za ove namjene bit će osigurana od naknade za davanje u zakup zemljišta u državnom vlasništvu (Gradu pripada 40 posto ostvarenih sredstava) i od naknade za promjenu namjene obradivog poljoprivrednog zemljišta, gdje Gradu također, pripada 40 posto ostvarenih sredstava.

Očekivana sredstva od naknade za promjenu namjene obradivog poljoprivrednog zemljišta su 1.000.000 dinara, planirana sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu po programu 2017. godine iznose 63.525.000 dinara, odnosno ukupno 64.525.000 dinara.


Poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Srbije rabi se sukladno Zakonu i ovom programu. Prema podacima Službe za katastar nepokretnosti utvrđeno je da na teritoriju grada Subotice ima 16.672,9735 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Srbije. Ovim Programom se predlaže da se u zakup u 2017. godini izda 15.919,85 hektara. Ugovor o zakupu zaključuju zakupac i Ministarstvo.