Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Subotica dobila prvi automatski cestovni prijelaz

30.08.2017.

Izvršni direktor za upravljanje javnom željezničkom infrastrukturom Milan Šegan i direktor Javnog poduzeća za upravljanje putovima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica Predrag Radivojević otvorili su rekonstruirani i modernizirani cestovni prijelaz koji se nalazi na rižanju magistralne pruge Subotica – Bogojevo – državna granica – Erdut i Grabovačke ulice (Proleterskih brigada). U prvi modernizirani cestovni prijelaz u našem gradu, opremljen automatskim uređajem za osiguranje prometa s kontrolnim signalima, polubranicima, elektropostavnim napravama i svjetlosnim cestoprijelaznim signalima Grad Subotica i „Infrastruktura željeznice Srbije“ a.d. investirali su 19.257.288 dinara.

11308_1.jpg

Milan Šegan je, u tom povodu, izjavio da je danas pušten u rad suvremen cestovni prijelaz s najvećim stupnjeom sigurnosti i po EU standardima.

– Rad cestovnog prijelaza je takav da vlak samim nailaskom na uključaju i isključaju automatski podiže i spušta rampu kod cestovnog prijelaza. U Srbiji imamo oko 300 automatiziranih i oko 250 mehaničkih cestovnih prijelaza. Naš plan je automatizirati što više cestovnih prijelaza, što sami, kao 'Infrastruktura željeznice Srbije', što u suradnji s lokalnim samoupravama. Ovo je jedini ovakav prijelaz u Subotici – istaknuo je Milan Šegan.

Predrag Radivojević je rekao da je u cilju podizanja razine sigurnosti na lokalnim putovima i ulicama otvoren cestovni prijelaz u Grabovačkoj ulici i da je ovo je primjer dobre suradnje „Infrastruktura željeznice Srbije“ i lokalne samouprave.

– Ukupna vrijednost investicije je oko 19 milijuna dinara, a lokalna samouprava, odnosno Javno poduzeće za upravljanje putovima, urbanističko planiranje stanovanje sudjelovalo je sa 7,2 milijuna dinara. Mi ćemo se truditi nastaviti iznimno dobru suradnju s 'Infrastrukturom željeznice Srbije'. Naš dogovor je, u cilju podizanja razine sigurnosti željezničkog i kolničkog prometa, i u budućem razdoblju pokušati osigurati sredstva i godišnje automatizirati barem po jedan cestovni prijelaz u našem gradu – naglasio je Radivojević.

Sukladno europskim željezničkim standardima ovaj suvremeni elektronički  uređaj s najvišom razinom sigurnosti SIL-4 (SIL – razina integriteta sigurnosti), proizvela i ugradila domaća tvrtka „Signlling & Control“ iz Beograda.