Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti iz obrazovanja

Stipendije đacima deficitarnih obrtničkih zanimanja tehničke struke

15.09.2017.

Članica Gradskog vijeća zadužena za područje obrazovanja Nataša Aleksić uručila je učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih obrtničkih zanimanja tehničke struke ugovore o stipendiranju za školsku 2017/2018. godinu. Na natječaj je stiglo 65 prijava sa zahtjevom za stipendije, a odobreno je trideset. Grad Subotica već drugu godinu za redom dodjeljuje stipendije učenicima koji upišu neko od deficitarnih zanimanja.

11360_1.jpg

Obraćajući se medijima uoči uručenja ugovora u Plavoj dvorani Gradske kuće, Nataša Aleksić je izjavila da danas ugovore potpisuju stipendisti koji su upisali prvu godinu na trogodišnjem smjeru u jednoj od tri srednje škole: Srednjoj tehničkoj školi „Ivan Sarić”, Politehničkoj i Kemijsko-tehnološkoj školi.

– Prošlogodišnje iskustvo pomoglo nam je i ove se godine opredijeliti za ovaj vid stipendiranja. Stipendija se isplaćuje u deset jednakih mjesečnih obroka, visina mjesečna obroka iznosi 3.000 dinara s tim da stipendisti, ukoliko imaju negativne dvije ocjene na polugođu, gube stipendiju. Ove stipendije su pospješile upis u deficitarna obrtnička zanimanja, koja su neophodna našem gradu za razvoj gospodarstva – rekla je Nataša Aleksić.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola, Iso Planić istaknuo je da je dodjelom ovih stipendija subotička lokalna samouprava pokazala da prepoznaje deficitarna zanimanja i njihov značaj i da brine o razvitku i perspektivi ovog grada.

On je naveo da je obrtničko zanimanje "stolar" u Politehničkoj školi u prethodnih deset godina zamrlo, da je posljednji odjel stolara imalo svega pet učenika i da je u ovoj školskoj godini za operatora za izradu namještaja primljeno 30 učenika.