Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Vojvodina i Kosovo u neraskidivoj vezi

22.09.2017.

Na poziv predsjednika Općine Gračanica Vladete Kostića, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sa suradnicima boravio je na Kosovu i Metohiji. Tijekom dvodnevnoga posjeta izaslanstva Grada južnoj srpskoj pokrajini, uspostavljena je međuinstitucionalna suradnja Domova za djecu ometenu u razvoju, a predstavnici Doma kulture Gračanica i Fondacije „Danilo Kiš“ razgovarali su o novim zajedničkim projektima u području kulture i stvaralaštva.

11371_1.jpg

Na blagdan rođenja Presvete Bogorodice (Mala Gospojina) 21. rujna, Općina Gračanica proslavila je svoju slavu. U manastiru Gračanica liturgiju je služio arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac, a pored predstavnika Grada Subotice liturgiji su prisustvovale i delegacije Novoga Sada i Republike Srpske.

U besjedi, arhimandrit Ilarion istaknuo je značaj dolaska izaslanstava iz Vojvodine na Kosovo i Metohiju jer je, kako je rekao, to zapravo povratak korijenima i način da se na jednome mjestu svi zbrojimo i tako sjedinjeni činimo sve za očuvanje srpskog identiteta.

– Najljepši stihovi o Kosovu i Metohiji nastali su upravo u Vojvodini – riječi su oca Ilariona. – Između Kosova i Vojvodine neraskidiva je veza jer je veliki broj ljudi s ovih prostora uslijed nemilih događanja i pogroma koji se dogodio na Kosovu naselio dijelove sjevera Srbije.

Nakon liturgije, svećenstvo, mještani i gosti krenuli su u Litiju ulicama Gračanice.

Na svečanoj akademiji upriličenoj te večeri u Domu kulture Gračanica, gradonačelnik Laban istaknuo je značaj suradnje Subotice i Gračanice na svim poljima.

– Suradnja Subotice i Gračanice započela je prije više godina. Povezala nas je kultura, jer ona uvijek bude karika koja prva spoji. U ovih nekoliko godina uvijek smo, kako su se susreti bližili kraju, tražili razloge za nova viđenja, trudeći se da naša suradnja bude svaki put sve bolja, kvalitetnija i sadržajnija – rekao je Laban. – Mi ne želimo stati. Želimo napraviti čvrst lanac kao neraskidivu vezu koja će učvrstiti sjever i jug Srbije, Vojvodinu i Kosovo. Nije nam dovoljna jedna karika, potreban je niz, koji podrazumijeva veze između ljudi, ustanove koje surađuju, djecu koja odlazi jedna kod drugih, zamisli koje se razmjenjuju... i kada sve to budemo postigli, tada smo uspjeli i tada naša borba neće biti uzaludna.

Bogdan Laban se tijekom obraćanja zahvalio predsjedniku Općine Vladeti Kostiću i domaćinima na pozivu da izaslanstvo grada Subotice posjeti Kosovo, i rekao da tek kada kroči na ovu svetu zemlju, čovjek shvati da je ovo mjesto gdje se sudaraju i prepliću emocije, ponos, vjera, nada...a ta spoznaja ne može čovjeka ostaviti ravnodušnim.

– Da bi doživjeli Kosovo i Metohiju, morate doći i upoznati ove ljude, vidjeti naše manastire, hramove, vidjeti škole, obdaništa, sportske terene... i spoznati da je ovo mjesto, toliko sveto, za svakoga od nas okrijepljujuće. Kada gledamo vas i vašu neprestanu borbu na svim poljima, uviđamo da nijedna prepreka nije velika ako imaš vere i snage preskočiti ju – naglasio je gradonačelnik Laban.

Na kraju obraćanja pred prepunom dvoranom Doma kulture, Bogdan Laban se zahvalio domaćinima na tome što nam iz godine u godinu, za Dan grada Subotice svojim programom na najljepši način predstave Kosovo i Metohiju.

Tijekom posjeta, predstavnici Grada Subotice posjetili su manastir Visoki Dečani – zadužbinu Svetog kralja Stefana Dečanskog. Ovo zdanje srednjovjekovno je svjedočanstvo srpske civilizacije koja se uspješno odupire vremenu. Originalne freske sačuvane kroz stoljeća, preživjele su požare, nasilne pokušaje uništenja i druge nedaće koje su se događale na rubovima zidina koje okružuju i štite i danas arhitektonski sklop sastavljen od manastira, konaka i prostorija za monahe.

11371_4.jpg