Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Karavana „Duh mladosti“ posjetila Suboticu

22.09.2017.

Suboticu je danas, u cilju promocije dualnog i poduzetničkog obrazovanja, sporta, besplatnog vježbanja i volunterizma mladih, posjetila Karavana „Duh mladosti“. Manifestaciji održanoj u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ prisustvovala je i predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, a Karavanu „Duh mladosti“ otvorenom je proglasila zamjenica gradonačelnika Timea Horvát.

11372_1.jpg

Maja Gojković je, u tom povodu, kazala da je jedan od prioriteta Srbije reforma obrazovnog sustava, razvoj praktičkih i primjenjivih znanja kako bi bolje uskladili obrazovanje i tržište rada, što je važan preduvjet smanjenja nezaposlenosti mladih i daljnjeg gospodarskog razvitka.

– Parlament je u cijelosti spreman kroz suštinsku raspravu i donošenje zakona o dualnom obrazovanju već tijekom ovog jesenjeg zasjedanja stvoriti zakonske preduvjete za njegovu punu primjenu i time biti partner Vladi Srbije u provođenju reforme obrazovnog sustava – rekla je Gojković.

Predsjednica Narodne skupštine je istaknula da je na tom putu potrebna suradnja svih – lokalne samouprave kao što je Subotica, Autonomne pokrajine Vojvodine, državnih tijela, kao i gospodarstva koje mora prepoznati interes i uključiti se u cijeli proces kako bi on bio uspješan.

– Za uspjeh ovih reformi neophodno je da svi zajedno radimo na promjeni načina razmišljanja i navika - potičemo poduzimljivost i kreativnost, biti spremni učiniti tijekom cijelog života i prije svega naučiti ne odustajati pred izazovima – rekla je Maja Gojković.

11372_2.jpg

Timea Horvát je, prilikom otvorenja manifestacije, istaknula da je Subotica jedan od pionira dualnog obrazovanja u Srbiji, da, za sada, u programu sudjeluju tri škole i da su školovanje s naglaskom na praksu i suradnja obrazovnih institucija s tvrtkama u Subotici neke od prednosti dualnog obrazovanja.

- Subotička lokalna samouprava podupire upis na deficitana obrtnička zanimanja tako što već drugu godinu raspisujemo natječaj za dodjelu stipendija učenicima prvih razreda. U proračunu grada izdvojena su sredstva u visini od 900.000 dinara za 30 stipendija. Ove godine imali smo duplo više zahtjeva u odnosu na prethodnu, što pokazuje pozitivan trend rasta popularnosti do jučer zaboravljenih zanimanja. Obrazovanje je kvaliteta, a znanje moćan resurs – naglasila je Timea Horvát.

Subotica je šesnaesti grad koji je Karavana „Duh mladosti“ obišla od planiranih 33, u cilju promicanja dualnog obrazovanja.

Ovoj manifestaciji prisustvovali su i predstavnici Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvitka koje je pokrovitelj projekta, kao i promotor manifestacije naš proslavljeni sportaš Davor Štefanek. Dio Karavane „Duh mladosti“ jest i zgib zona, gdje gradovi Srbije, odnosno njihovi stanovnici s najviše urađenih zgibova dobivaju renoviranje dječijeg igrališta.

11372_3.jpg
Uoči otvaranja Karavane „Duh mladosti“, predsjednicu Narodne skupštine Republike Srbije Maju Gojković i predstavnike Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvitka, u Gradskoj kući primili su Timea Horvát i članovi Gradskog vijeća zaduženi za područja obrazovanja i omladine i sporta, Nataša Aleksić i Nemanja Simović.