Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren 24. Međunarodni festival kazališta za djecu

24.09.2017.

Na sceni „Jadran“ Narodnog kazališta večeras je otvoren 24. Međunarodni festival kazališta za djecu u Subotici - jedan od najprestižnijih kazališnih festivala za djecu na svijetu. U okviru ceremonije otvaranja, nagradu za životno djelo „Mali princ“, koju Festival dodjeljuje za izniman doprinos razvoju kulture i scenske umjetnosti za djecu, ravnatelj i izbornik Festivala Slobodan Marković uručio je ruskom povjesničaru i teoretičaru kazališta Borisu Goldovskom, i Ljubici Beljanski-Ristić, našoj cijenjenoj dramskoj pedagogici i vizionarki u području dječje edukacije, koja je i službeno otvorila Festival.

11376_1.jpg

Ljubica Beljanski-Ristić je, prilikom otvorenja Festivala, rekla da je „Maloga princa“ prvi put srela prije više od 50 godina, da ih je upoznala čuvena „gospođa Prosvjeta“ u nevelikoj ali do stropa ispunjenoj policama i knjigama knjižarnici koja se posebice isticala svojom očuvanom osobitošću i privlačnošću, na jednom od najljepših mjesta u Knez-Mihailovoj ulici u Beogradu.

– Danas ću ponovno sresti 'Maloga princa'. Bila sam iznenađena kada mi je stigao taj poziv od 'gospodina Festivala'. Uglednog i diljem svijeta poznatog gospodina u najljepšim godinama – dvadeset četiri, gospodina koji s mnogo stvaralačke radosti i umijeća, ali i ustrajnosti da svake godine povede tisuće djece u najljepše svijetove igre i umjetnosti kazališta. Svijetove čudesnih pripovjedaka i junaka, te divne, drugačije svijetove gdje možemo tražiti i vidjeti srcem – kazala je Ljubica Beljanski-Ristić. 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, u pozdravnoj riječi, istaknuo da su pred nama značajan Festival oslonjen na tradiciju i posvećen djeci – jer mališanima nudi sjajne dječje predstave, odgaja ih, uči i potiče njihovo stvaralaštvo – i dani kada će naš grad po dvadeset i četvrti put biti u znaku mladosti i postati prijestolnica svjetskog lutkarstva i kazališta za djecu.

– Nadam se da će se sudionici ove ugledne međunarodne manifestacije tijekom festivalskih dana upoznati s osobenostima multietničke Subotice, grada koji je ne samo u našoj zemlji i regiji, već i diljem Europe i svijeta, prepoznatljiv po gostoprimstvu, druželjubivosti, opredjeljenju za zajedništvo, toleranciju i njegovanje bogatstva različitosti – naglasio je gradonačelnik Laban. – U uvjerenju da će se u našoj sredini osjećati ugodno, da će nakon završetka Međunarodnog festivala kazališta za djecu u zemlje iz kojih dolaze sa sobom ponijeti pozitivne poruke, u ime subotičke lokalne samouprave, u vlastito i u ime svih građana Subotice dragim gostima želim srdačnu dobrodošlicu i ugodan boravak u našem gradu.

Podtajnik u Pokrajinskom tajništvu za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, Hadži Zoran Lazin, u obraćanju nazočnima ocijenio je da je Festival vrijednostima prerastao okvire Subotice i naše zemlje. On je izrazio nadu da će i sljedeći, 25. Međunarodni festival kazališta za djecu biti poduprt od subotičke lokalne samouprave, Pokrajinske Vlade i Vlade Srbije da, kako je naveo, Festival što više odjekne ne samo u našoj državi Srbiji, nego i šire.

Kad u tvoj dom svrati putnik namjernik imaš razloga za radost, ali kad u dom, kao što je večeras ovo svetište Talije, na daskama koje život znače, dođu prijatelji iz dalekih zemalja onda je radost dvostruka, podcrtao je, obraćajući se prisutnima, Slobodan Marković, i dodao da je prisustvo i potpora predstavnika iz više od 30 zemalja svijeta u raznim festivalskim programima i sadržajima najveća vrijednost Međunarodnog festivala kazališta za djecu.

Na svečanom otvorenju Festivala nastupila je petnaestogodišnja Anastasija Stokin iz Subotice, članica Dječjeg crkvenog zbora „Sveti Roman Melod", koja je otpjevata festivalsku himnu „Pustite djecu nek' rastu“. Nastupom su program obogatili talentirani citraši, članovi Kulturno-umjetničkog društva zanatlija „Erne Lanji“ iz Subotice.

U nastavku večeri prikazana je predstava „More mašte“ Kazališta lutaka iz Niša, koja se nalazi u natjecateljskom programu. Festival će trajati do 29. rujna.

11376_2.jpg