Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počeo XI. Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama

26.09.2017.

U Skupštini AP Vojvodine danas je svečano otvoren XI. Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama pod nazivom „Čista energija – prilika za sve“, u organizaciji Instituta za europske poslove (INEA) iz Düsseldorfa i Fakulteta tehničkih znanosti iz Novoga Sada. Forum je otvorio ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić.

11382_1.jpg

Promocija obnovljivih izvora energije, promocija energetske učinkovitosti, promocija rabljenja biomase, promocija jednog sveukupnog održivog energetskog razvitka naša je velika obveza prema naraštajima koji dolaze, rekao je prilikom otvorenja Foruma ministar Antić, i dodao da je u predstojećem razdoblju neophodno razbiti predrasude koje u našoj zemlji još uvijek postoje kada je riječ o obnovljivim izvorima energije.

11382_2.jpg

– Mi poput pionira uklanjamo predrasude o obnovljivim izvorima energije i potrebi tehnološkog napretka. Velika obveza i odgovornost nas – koji se bavimo energetikom, i vas – koji se bavite znanošću, jest prevladati to, napraviti iskorak i objasniti ljudima u našoj zemlji da obnovljiva energija nije alternativna energija, već je to energija koja nema alternativu i koja će u budućnosti dominirati – istaknuo je Aleksandar Antić, i naveo da će Srbija do 2020. godine imati oko 600 megavata struje iz obnovljivih izvora energije.

Predsjedavajući Foruma Tihomir Simić je, u uvodnom obraćanju, podsjetio da Republika Srbija već duže razdoblje ulaže posebne napore u procesu unaprjeđenja vlastite energetske sigurnosti i izgradnje infrastruktura koje trebaju zadovoljiti rastuće potrebe za energijom, i da se gotovo identični procesi događaju i u drugim zemljama Jugoistočne Europe, potvrđujući još jednom činjenicu da nitko na ovom prostoru ne može dozvoliti vlastitu pasivnost niti ležernost, ostati izolirani energetski otok.

– Briga za energetsku sigurnost svake zemlje i nacije predstavlja početak i kraj svih razmišljanja o boljem životu građana, o modernoj i razvijenoj ekonomiji i omogućavanju zapošljavanja svih onih koji danas sa zebnjom očekuju budućnost – kazao je Simić.

11382_3.jpg

Kako bi Srbija postigla takav napredak potrebna je opća društvena energetska mobilizacija ostvarena kroz osmišljene programe proistekle iz nacionalne strategije razvitka energetike, naveo je Simić i dodao da bi ovogodišnji Forum trebao ponuditi odgovor kako Republika Srbija, jačanjem vlastite energetske sigurnosti, treba pružiti doprinos jedinstvenom europskom korpusu interesa.

– Srbija mora ubrzano načiniti ključne korake – od učinkovitijeg uređenja i postavljanja ciljeva vlastite vanjske, unutarnje i energetske politike, do ustanovljavanja vlastitog funkcionalnog unutarnjeg sustava vrijednosti, legitimnog i primjenljivog za međunarodnu suradnju i integraciju u europskim tržišnim procesima – podcrtao je Tihomir Simić.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da je Subotica, kao Grad partner ovogodišnjeg Foruma, jasno opredijeljena k racionalnom rabljenju energije, primjeni načela energetske učinkovitosti, zaštiti životnog okoliša, i da će u dvodnevnom radu Foruma prezentirati vlastita dostignuća, realizirane projekte, kao i daljnje planove u cilju postizanja uspješnih rezultata u ovom području.

11382_4.jpg

– Subotica je, primjenjujući zakonske propise, donijela Program energetske učinkovitosti čijom primjenom uspostavlja sustav upravljanja energetskom potrošnjom i smanjenja troškova za nabavu energije  i energenata. Javna i javno-komunalna poduzeća realiziraju projekte sukladno s ekološkim i energetskim načelima čime se razvitak komunalne energetike usmjerava u pravcu optimalnog i održivog razvitka. Ovim racionalnim odnosom spram energije, oslobađaju se sredstva koja će Grad Subotica usmjeravati u daljnje investicije - nove trendove i tehnologije. Subotica je započela i izradu strategije i akcijsknog plana Subotica – ’Smart city’, čijom primjenom bi obavljala neprestanu optimizaciju cjelokupnog vlastitog funkcioniranja – naglasio je, među ostalim, Bogdan Laban.

Velikom broju sudionika Foruma na početku zasjedanja obratili su se i István Pásztor, predsjednik Skupštine AP Vojvodine; Jeni Sedov, zamjenik šefa misije veleposlanstva Izraela u Srbiji; Dragan Šešlija, u ime Fakulteta tehničkih znanosti iz Novog Sada; Ljubo Maćić, predsjednik Savjeta Agencije za energetiku Republike Srbije; Nenad Grbić, pokrajinski tajnik za energetiku, građevinarstvo i promet, a putem video-poruke Ivo Veigl, predsjednik za Jugoistočnu Europu INEA – Instituta za europske poslove iz Düsseldorfa i član Europskog parlamenta.

I na ovogodišnjem Međunarodnom forumu o čistim energetskim tehnologijama dodjeljena su priznanja „TOP ENERGY“ za najuspješnije realizirane projekte iz područja energetike u Jugoistočnoj Europi. Za posebno istaknutu posvećenost i inovativnost u području čistih energetskih tehnologija dobitnici ovog priznanja za 2017. godinu su tvrtka MK Fintel Wind, BK Dana Holdings i Comet Consulting Group d.o.o. Priznanja dobitnicima uručio je ministar Aleksandar Antić.

11382_5.jpg

U okviru stručnog panela – Nove energetske tehnologije – šef Službe za energetiku i promet Gradske uprave Grada Subotice, Vicko Marko Mamić, govorio je o energetskoj potrošnji u funkciji ekonomskog razvitka grada Subotice.