Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Manifestacije

Sedmi Festival voća

30.09.2017.

Sedmi po redu Festival voća održan je na Etno salašu „Balažević“ u Tavankutu. Više od 40 izlagača predstavilo je svoje proizvode od voća, a posjetitelji su imali priliku kušati tradicionalne specijalitete s ovog podneblja.

11388_1.jpg

Ravnatelj Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Matija Gubec“ iz Tavankuta, Ladislav Suknović, kaže da su se na Festivalu predstavili i proizvođači lavande i aronije, kao i starih obrta.

– Želja nam je spojiti kulturu i ekonomiju, a Tavankut ima sve mogućnosti za to. Naši simboli su predmeti od slame, jabuka, zvuci tamburice – rekao je Suknović.

Prvi put na Festivalu predstavili su se učenici drugog razreda Osnovne škole „Ivan Milutinović” iz Subotice, koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, s kompotom, odnosno „duncom“ i turšijom.

– Čitali smo novine i vidjeli da postoji Festival, pa smo odlučili sudjelovati s djecom. Napravili smo u školi jedan tematski dan na temu 'Jesen'. Djeca su donijela flaše, povrće i voće, kao i recepte svojih majki kako se pravi 'dunc' i turšija. Sami su sjekli povrće i stavljali u boce, a učenici četvrtih razreda su imali zadatak mjeriti voće i povrće po receptu – kazala je učiteljica Sanja Dulić.

Manifestaciju su poduprli Grad Subotica i Pokrajinsko tajništvo za poljoprivredu.