Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svjetskom ratu

10.10.2017.

Svečanom sjednicom Skupštine grada i polaganjem vijenaca na spomenike žrtvama fašizma danas je obilježena sedamdeset treća obljetnica oslobođenja Subotice u Drugom svjetskom ratu. Vijence na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, položile su brojna izaslanstva. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, vijenac je položilo izaslanstvo na čije je čelu bio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, a u ime veleposlanstva Ruske Federacije u Beogradu izaslanstvo predvođeno veleposlanikom Aleksandrom Čepurinom.

11400_1.jpg

Predsjednik Skupštine grada Subotice Tivadár Bunford je, na svečanosti u Velikoj vijećnici Gradske kuće, rekao da poštujući vlastitu prošlost gradimo i našu budućnost i da zato s osobitom pozornošću u našem gradu njegujemo harmonične međunacionalne odnose i ravnopravnost svih građana različitih nacionalnih pripadnosti.

11400_2.jpg

– Napomenimo da je mir najveći blagoslov i dragocjena potreba čovječanstva. Mir u srcu, u obitelji, na radnom mjestu i svakom segmentu života neprocjenjiv je temelj kako za individualni napredak tako i za napredak i razvitak svijesti multinacionalne zajednice o potrebi suživota u duhu tolerancije i međusobnog razumijevanja – istaknuo je Bunford.

Uz podsjećanje da su pripadnici prvog Subotičkog partizanskog odreda i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, uz pomoć vojnika Crvene armije, oslobodili Suboticu od fašističkog okupatora 10. listopada 1944. godine, potpredsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, dr. Radmilo Todosijević, kazao je da se borci koji su preživjeli sve strahote Drugog svjetskog rata zalažu za mir, toleranciju i zajednički život svih naroda, a da su protiv svađa, sukoba i ratova.

– Izražavamo zahvalnost i priznanje lokalnoj samoupravi i gradonačelniku na doprinosu u njegovanju tradicije Narodnooslobodilačke borbe, aktivnom sudjelovanju u organizaciji svih naših manifestacija i obilježavanja svih značajnih datuma iz te borbe – kazao je Todosijević.

Predsjednik pokrajinskog odbora SUBNOR-a i potpredsjednik republičkog odbora  SUBNOR-a Svetomir Atanacković podsjetio je na burnu jesen 1944. godine kada su združene snage jedinica Crvene armije i jedinica partizanskih boraca krenule u odsudnu borbu protiv nacifašista i oslobođenje zemlje od te pošasti.

– Moramo se sjetiti svih koji su živote dali za oslobođenje naše zemlje i slobodu. Ne smijemo zaboraviti – to je zavjet svakog ratnika, svakog partizana koji je preživio – nijednog druga i drugaricu koji su dali živote da bi mi danas živjeli slobodno – podcrtao je Atanacković.

11400_3.jpg

Aleksandar Čepurin se nazočnima u Velikoj vijećnici obratio nakon što mu je gradonačelnik Bogdan Laban uručio svečanu diplomu. Uz ocjenu da odnosi između Ruske Federacije i Republike Srbije nikad nisu bili bolji, veleposlanik Čepurin je izjavio da svuda osjeća međusobnu povezanost srpskog i ruskog naroda.

- Zahvalni smo na pozornosti koju ne samo vlast već i građani Subotice pokazuju spram sjećanja na naše pretke koji su se borili za slobodu. Mi smo zainteresirani da Srbija bude jaka, moćna, neovisna, suverena… To je temelj naših odnosa zato što imamo iste interese i ne moramo ništa novo izmišljati. To radimo zato što su u praksi problemi poput Kosova i Metohije u biti zajednički problemi. Mislim da naše zemlje očekuje dobra budućnost i da naša suradnja može biti korisna za razvitak zemlje i regije – rekao je  Aleksandar Čepurin.

Obraćajući se nazočnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma, gradonačelnik Laban je, među ostalim, istaknuo da je – poštujući junačku borbu domoljuba i antifašista čiji su najviši ideali bili sloboda i ravnopravnost svih naroda i njihovo pravo biti svoji na svome – naša zajednička obveza da obilježavanjem 10. listopada čuvamo uspomenu na značaj pobjede nad nacizmom i fašizmom.

11400_4.jpg

– Vječno sjećanje i duboko i iskreno poštivanje najmanje je što smo dužni žrtvama koje su u temelje naše slobode ugradili vlastite živote, ali i prema generacijama koje dolaze i kojima moramo ostaviti slobodnu, razvijenu, stabilnu i prosperitetnu Srbiju – naglasio je Bogdan Laban.

Prisutnima na Trgu žrtava fašizma obratili su se i Radmilo Todosijević i veleposlanik Aleksandar Čepurin.

Vijenci su položeni i na spomen-kompleks palim crvenoarmejcima – vojnicima Trećeg Ukrajinskog fronta, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. U ime grada Subotice vijenac je položilo izaslanstvo koje je predvodio gradonačelnik Bogdan Laban.

11400_5.jpg

Svečana sjednica Skupštine grada počela je himnom „Bože pravde“, koju je izveo Crkveni zbor „Sveti Roman Melod“, a potom je minutom šutnje odana počast žrtvama fašističkog terora u drugom Svjetskom ratu.