Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Prijam izaslanstava partnerskih gradova iz Njemačke

26.10.2017.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban susreo se danas, u Gradskoj kući, s izaslanstvima partnerskih gradova iz Njemačke, Münchena i berlinskog okruga Treptow-Köpenick, na čijem su čelu bili Hamid Sijerčić, dugogodišnji koordinator većeg broja projekata u različitim područjima između Minhena i Subotice, i Sonja Eichmann, visoka dužnosnica u kabinetu gradonačelnika Treptow-Köpenicka.Prijam je upriličen u povodu dvodnevnoga posjeta ovih izaslanstava našem gradu i realizacije projekta „Partnerstvo održivog razvitka jedinica lokalne samouprave”, u okviru koga se predviđene aktivnosti odnose na stjecanje iskustva i znanja kroz primjere dobre prakse, uspostavljanje veze među različitostima i implementaciju projekta sukladno s ciljem održivog razvitka.

11432_1.jpg

Tijekom srdačnog susreta naglašena je važnost projekta „Partnerstvo održivog razvitka jedinica lokalne samouprave” i realizacija ciljeva održivog razvitka Agende 2030 na lokalnoj razini. Razgovaralo se o različitim metodologijama utvrđivanja stanja, prepoznavanja problema i mogućnosti pronalaženja zajedničkih rješenja.

Na sastanku je konstatirano da će se razmjenom najboljih praksi, znanja, potporom i koordinacijom stvoriti uvjeti za ostvarenje zajedničkih ciljeva koji se odnose na razvijanje i proširenje buduće održive suradnje u području obrazovanja, socijalne zaštite, kulture i sporta.

U okviru dvodnevnoga posjeta Subotici, predstavnici Münchena i okruga Berlina Treptow-Köpenick posjetili su OŠ „Sécsényi István“ i PU „Naša radost“, u MZ „Peščara“, kako bi se upoznali s radom pedagoških asistenata koji su uključeni u obrazovni sustav Republike Srbije i predstavljaju jedinstven primjer u regiji. 

Upoznali su se i s radom jedne od najstarijih specijalnih škola u Srbiji, OiSŠ „Žarko Zrenjanin”, a posjetili su i Dom za djecu ometenu u razvoju „Kolijevka“ i Školski centar s Domom učenika „Dositej Obradović”.

Projekt „Partnerstvo održivog razvitka jedinica lokalne samouprave“ realizira njemačko Savezno ministarstvo za gospodarstvo, suradnju i razvitak putem Servisne službe za jedinice lokalne samouprave jednog svijeta (SKEW) Engagement Global (Ingejdžment Global). U projekt su uključene općine i gradovi iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje imaju partnerske gradove u Njemačkoj.