Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana komemoracijama žrtvama iz 1944. i 1945. godine

02.11.2017.

Na Senćanskom groblju, kod spomenika „Ptica slomljenih krila“, održana je komemoracija nevino stradalim žrtvama iz 1944. i 1945. godine. Vijence na spomenik „Ptica slomljenih krila“ u ime Grada Subotice položili su gradonačelnik Bogdan Laban i predsjednik Skupštine grada Tivadár Bunford, a u ime Skupštine AP Vojvodine predsjednik István Pástor. Vijence na spomenik položili su i veleposlanik Mađarske u Beogradu Atilla Pintér i generalni konzul Mađarske u Subotici János Babics, predstavnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, konzul Mihael Tomšić, predstavnici nacionalnih vijeća mađarske, hrvatske, njemačke i bunjevačke manjine, kao i predstavnici nekoliko političkih partija i udruženja.

11439_1.jpg

Obraćajući se prisutnima nakon ekumenske liturgije, koju su zajedno služili svećenici Rimokatoličke, Evangeličke i Reformatske crkve i predstavnik Židovske općine Subotica, Tivadár Bunford je rekao kako desetljećima naglašavamo da cilj ovih komemoracija nije pozivanje na odgovornost, već pomirenje, a to ne znači kako trebamo zaboraviti sve one strahote koje su se događale 1944. i 1945. godine.

– Ne smijemo zaboraviti da svako ime na popisu žrtava znači jednu cijelu obiteljsku tragediju. I moja je dužnost, kao predstavnika Grada Subotice, upozoriti na to da su pored obiteljskih tragedija 1944. i 1945. godine i grad i okolna naselja doživjeli značajan gubitak. Koliko mladih, obećavajućih života je oduzeto, koliko sposobnih i marljivih građana su izgubili grad i okolna naselja! Koliko toga bi te žrtve mogle učiniti za našu lijepu Suboticu – istaknuo je Bunford.

Zato je naša dužnost, dodao je, zaštititi, njegovati i održavati ovo spomen-obilježje i dograditi i produžiti zid da bismo mogli postaviti nove spomen-ploče s imenima žrtava čiji je identitet naknadno otkriven.

11439_2.jpg

– U monografiji „Memento 70”, izdanoj prije tri godine, spominju se 852 imena, ali od tada je Viktimološko povjerenstvo sakupilo podatke o još 158 žrtava. To znači da bi trebalo postaviti još šest spomen-ploča, jer to je naša dužnost. Naša je i obveza sačuvati od zaborava njihova imena i žrtvu koju su podnijeli – naglasio je Tivadár Bunford.

Danas je i na Spomen groblju kod Bagrema, u Bajmaku, održano sjećanje na nedužne žrtve strijeljane 2. studenog 1944. godine. Komemorativni skupovi održani su i u Čantaviru i na Kelebiji.

U povodu 73. obljetnice pogibije nedužnih žrtava iz 1944-45. godine u utorak, 31. listopada 2017. godine, u crkvi Svetog Jurja na Senćanskoj cesti održana je spomen-liturgija.