Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana svečana akademija „Braća uvek - uvik zajedno“

12.11.2017.

Večeras je, na sceni „Jadran“, održana svečana akademija „Braća uvek - uvik zajedno“, koju su organizirali Srpski kulturni centar „Sveti Sava“, Bunjevački kulturni centar, Grad Subotica i Udruženje ratnih dragovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovatelja. Manifestacija se održava od 1991. godine, kada je obnovljena povelja o bratimljenju Srba i Bunjevaca i dogovorena suradnja o zajedničkom obilježavanju važnih povijesnih datuma. Akademiji je prisustvovao i gradonačelnik Bogdan Laban.

11457_1.jpg

U ime Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“ prisutnima na svečanoj akademiji obratio se Mile Tasić, koji je podsjetio na slobodarsku težnju srpskog, jugoslavenskog naroda koju je početkom XVI. stoljeća započeo Jovan Nenad Crni, herojstvo i junaštvo srpske vojske u Prvom svjetskom ratu i proboj Solunske fronte – srpski put od kalvarije do uskrsnuća.

11457_4.jpg

Osvrnuo se i na doček pobjedonosne srpske vojske na subotički željeznički kolodvor, 13. studenog 1918. godine, na čelu s potpukovnikom Antom Živulovićem i bojnikom Mihajlom Bodijem i iskrene riječi dobrodošlice koje je dragoj braći, srpskim vojnicima, uputio potpredsjednik domoljubnog Narodnog odbora Bunjevaca i Srba u Subotici, dr. Jovan Manojlović, a ukazao je i na značaj obnavljanja povelje o bratimljenju Srba i Bunjevaca.

Gradonačelnik Laban je, u obraćanju, istaknuo da su srpski i bunjevački prvaci u Subotici, koja je bila daleko od središta iz kojeg se vodila borba za oslobođenje slovenskih naroda koji su živjeli u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji, iskreno vjerovali u konačnu pobjedu i ujedinjenje ovih krajeva s Kraljevinom Srbijom.

Uz podsjećanje da je 5. studenog 1918. godine, u stanu Vladislava Manojlovića, održan važan sastanak, na kojem su donesene i odluke da se utemelji Bunjevačko–srpski narodni odbor i da se osnivački zbor Odbora održi 10. studebog,  naveo je da je tom sastanku prethodila prva konferencija bunjevačko-srpskih prvaka, koji su se nalazili u Subotici, održana 20. listopada radi postizanja dogovora o tome što bi se trebalo poduzeti da u Suboticu dođe srpska vojska i oslobodi i ove krajeve.

11457_3.jpg

Na toj konferenciji, dodao je, održanoj u tajnosti, u stanu Albe Malagurskog, došla je do izražaja snažna i nepokolebljiva jugoslavenska svijest Bunjevaca i Srba koji su bili spremni na sve samo da ostvare san svojih predaka.

– U Prvom svjetskom ratu Srbija je pretrpjela velika stradanja: izgubila je, procjenjuje se, oko milijun i tri stotine tisuća duša. Ginulo se za slobodu, ali i za ideju da se, prvi put od dolaska na Balkan, Južni Slaveni nađu u istoj državi. Na nama i budućim generacijama je odavati počast našim slavnim precima koji su u borbi za slobodu dali ono najdragocjenije – vlastite živote – poručio je gradonačelnik Laban.

U umjetničkom dijelu programa nastupili su folklorni ansambl Bunjevačkog kulturnog centra, dramski umjetnici Miloš Stanković i Boško Boškov, KUD „Svetozar Marković“, iz Novog Sada, pjevačka skupina „Mirosnice“ i recitatorica Anđela Stojčić.

11457_5.jpg