Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Položeni vijenci i cvijeće na spomenik „Balada obješenih“

17.11.2017.

Komemorativnim skupom i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik „Balada obješenih“, obilježena je 76. obljetnica od tragičnog 18. studenog 1941. godine kada su fašisti, pred takozvanim prijekim sudom, osudili na smrt i pogubili vješanjem petnaestero subotičkih mladih domoljuba. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, vijenac je položila pomoćnica gradonačelnika zadužena za obrazovanje, socijalnu zaštitu i zdravstvo, Etela Jerinkić. U ime Vlade Republike Srbije i Sjevernobačkog upravnog okruga vijenac je položio načelnik Okruga Dragi Vučković.

11470_1.jpg

Tajnik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, Nikola Ivošević je, obraćajući se nazočnima, podsjetio da je tog 18. studenog 1941. godine pogubljeno petnaestero domoljuba i antifašista i da svi oni nisu bili članovi Komunističke partije Jugoslavije.

Učenici Politehničke škole su, po tradiciji, izveli recital i na spomenik simbolično položili 15 crvenih cvjetova za 15 žrtava. Vijence na spomenik položila su i iaslanstva Mjesnog odbora penzionera MZ „Centar III“,  Židovske općine Subotica, Komunista Srbije u Subotici i „Centra Tito”, kao i učenici Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“.

Poslije polaganja vijenaca na spomenik „Balada obješenih“ i prigodnog programa, predstavnici grada Subotice i Sjevernobačkog upravnog okruga položili su vijence i na Židovskom groblju, gdje je održana komemoracija u znak poštovanja prema stradalim sugrađanima židovske nacionalnosti.

11470_2.jpg