Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Karavana igre predstavljena i u Subotici

25.11.2017.

Subotica je danas bila domaćin Karavane igre, projekta koji realiziraju Nacionalna fondacija za umjetničku igru i Beogradski festival igre, u suradnji s Ministarstvom kulture i informiranja, Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, Fondacije Art Mentor iz Luzerna i gradom domaćinom. Cilj projekta je kroz umjetničke, kreativne i edukativne, a prije svega interaktivne programe u 15 odabranih gradova u Srbiji, predstaviti i promovirati umjetničku igru.

11491_1.jpg

Na konferenciji za medije, upriličenoj u tom povodu u predvorju Dječjeg kazališta, članica Gradskog vijeća zadužena za područje kulture Miroslava Babić rekla je da projekt Karavana igre nudi brojne aktivnosti u želji da se najširoj kulturnoj javnosti, prije svega mladim ljudima i novoj publici, približi klasičan balet i suvremena igra i, istodobno, drugačiji kulturni sadržaj.

– Karavana igre održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade Ane Brnabić i Vlade Srbije, jer je od iznimne važnosti omogućavanje pristupa kvalitetnijem kulturnom sadržaju u svim sredinama. Grad Subotica će se i ubuduće uključivati i podupirati projekte u kulturi. Nadamo se da će ovaj projekt biti nastavljen i u sljedećoj godini – istaknula je Miroslava Babić, i dodala da je umjetnička igra disciplina koja se u svijetu prepoznaje kao jedna od najvažnijih u području kreativne industrije i turizma, ali i benefita koje donosi lokalnom stanovništvu.

Direktorica Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umjetničku igru, Aja Jung, navela je da je Subotica jedanaesti od 15 gradova koje obuhvaća ovaj projekt čiji je cilj populariziranje umjetničke igre, prije svega klasičnog baleta i suvremene igre kroz različite programe.

– Bila je to glavna zamisao kako bi došli do nove publike, otkrili nove talente, a program smo koncipirali tako da on bude primjenljiv za sve naraštaje. S druge strane, dali smo priliku mladim  igračima izaći sa svojih scena i nastupiti na profesionalnim scenama izvan Beograda i Novog Sada. Ono što se vidi kao dugoročniji cilj jest mapiranje svih ovih sredina, u smislu što se tu događa, ima li publike, postoji li zanimanje, tehnički uvjeti i scene, mogu li programi umjetničke igre biti predstavljeni i razvijati se u tim sredinama zato što znamo da umjetnička igra i balet imaju možda najzahtjevnije uvjete kada je riječ o njihovom izvođenju – objasnila je Aja Jung.

Prema njezinim riječima, to je važno kako bi se vidjelo na koji se način ubuduće može surađivati s gradovima koji se obiđu, mogu li se neke od predstava koje dolaze na Beogradski festival igre, kao i neke velike trupe koje nam dolaze iz svijeta, predstaviti i u drugim gradovima kako bi se napravila jedna vrst mobilnosti trupa, a ne mobilnosti publike.


– Na taj način, publika bi nešto dobila i doma. Velika je glad za umjetničkom igrom, uopće za dobrim programima, a čini se da je u posljednjih deset godina igra u modi, pogotovu suvremena igra – podcrtala je Aja Jung.


Cjelodnevni program, izveden u Dječjem kazalištu, koji je bio ispunjen satom otvorenog baleta, zatim izložbom posvećenoj baletnoj umjetnosti, kreativnim radionicama, predstavama „Mali princ“ i „Sati igre za odrasle i napredne“ i predavanjem na temu suvremene igre i kreativne industrije,  zatvoren je Baletnim gala koncertom prvaka baleta Narodnog kazališta iz Beograda, učenika baletne škole Nacionalne fondacije za umjetničku igru i učenika baletne škole „Dimitrije Parlić“, iz Pančeva.