Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Potpisan ugovor o financiranju projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“

06.12.2017.

- Za nešto više od godinu dana Grad Subotica ispunio je sve preduvjete koji su bili neophodni za početak implementacije projekta 'Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš' i 17. studenog 2017. godine potpisan je ugovor o financiranju između njemačke 'KfW' banke, Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture, Grada Subotice, JP 'Palić Ludaš' i JKP 'Vodovod i kanalizacija'. Ugovor o financiranju potpisan je na iznos donacije od 6,5 milijuna eura. U momentu kada smo preuzeli projekt eksproprijacija zemljišta koje čini zaštitni pojas jezera nije bila ni započeta, dakle nijedan predmet nije bio riješen – istaknuo je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Medija-centru Gradske kuće u povodu realizacije projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“.

11507_1.jpg

U strukturi ulaganja, naveo je gradonačelnik Laban, 67 posto sredstava namijenjeno je za izgradnju kanalizacijske mreže naselja Palić i spojnog potisnog voda koji će buduću mrežu povezati s pročistačem, 23,8 posto za izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera Palić i Ludaš (ozelenjavanje, izgradnja inspekcijske staze i biciklističke staze), 6,2 posto za unaprjeđenje pročistača otpadnih voda i tri posto sredstava za biomanipulaciju (izlov alohtonih vrsta ribe).

- U ovom momentu očekuje se angažiranje stručnih konzultanata od strane ministarstva, nakon čega ćemo, uz njihov nadzor i upute, pristupiti raspisivanju javnog poziva za nabavu radova na izgradnji kanalizacijske mreže u naselju Palić i spojnog potisnog voda. Otpočet će se i s pripremnim aktivnostima za izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera Palić i jezera Ludaš, kao i aktivnostima vezanim za biomanipulaciju – istaknuo je Bogdan Laban.

Predstavnik GIZ-a, njemačke organizacije za međunarodnu suradnju, Michell Rohmann, rekao je da je ovo doista veliki korak k sanaciji jezera Palić i Ludaš, da su svi preduvjeti ispunjeni i da je potpisan ugovor o realizaciji projekta.

- Prekvalifikacija izbora konzultanta je završena i sada slijedi krajnji izbor međunarodnog konzultanta. Očekujemo da, ako sve bude teklo po planu, već u veljači 2018. godine izabere konzultant i da ozbiljno krenemo u realizaciju ovog značajnog projekta – kazao je Michell Rohmann.

Projekt-menadžer, Ervin Molnar, naveo je da je u razdoblju od godinu dana, u okviru preduvjeta za početak implementacije projekta, odnosno izgradnje kanalizacijske mreže i spojnog potisnog voda za naselje Palić, izrađena kompletna projektno-tehnička dokumentacija za buduću kanalizacijsku mrežu, crpnu postaju i spojni potisni vod kojim će mreža biti povezana s gradskim pročistačem otpadnih voda.

- Organiziran je zbor građana MZ ’Palić’ na kojem smo ih informirali o značaju projekta i koracima koje je neophodno poduzeti da bi se adekvatno ispunili preduvjeti za izgradnju kanalizacijske mreže. Akcija je bila uspješna, jer je umjesto 700 potpisanih izjava, koliko je bilo potrebno, prikupljeno oko 750 potpisanih izjava kojima vlasnici objekata u naselju Palić potvrđuju zainteresiranost za priključenje na buduću kanalizacijsku mrežu. Na taj način potvrđena je i opravdanost ulaganja u ovaj dio projekta  – rekao je Molnar.

Prema njegovim riječima, druga najvažnija mjera projekta – izgradnja zaštitnog pojasa definirana je u smislu osiguravanja zemljišta, odnosno preduvjet je da grad osigura zemljište u svom vlasništvu.

- Trenutačno je u tijeku procedura eksproprijacije zemljišta. Istočna obala jezera Palić je završena i može se početi s radovima, a na redu su zapadna obala četvrtog sektora, južna obala četvrtog sektora i kompletna obala trećeg sektora jezera Palić. Nakon realizacije geodetskih radova, kojima se definira obalni pojas, pristupit ćemo eksproprijaciji i ovog dijela zemljišta – najavio je Ervin Molnar.

On je naveo da je zaštitni pojas jezera Ludaš definiran u travnju 2017. godine usvajanjem Plana detaljne regulacije za obalni pojas Ludaškog jezera, da je potom stiglo rešenje Vlade Srbije o utvrđivanju javnog interesa za prvu od pet faza obalnog pojasa jezera Ludaš i da se početak eksproprijacije može očekivati u prvom kvartalu 2018. godine.

Konferenciji za novinare bili su nazočni direktori Javnog poduzeća za upravljanje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić-Ludaš“, Predrag Radivojević, György Sugár i Márta Dobó.

11507_2.jpg