Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U Gerontološkom centru najavljeni planovi za sljedeću godinu

13.12.2017.

U Gerontološkom centru „Subotica“ danas su predstavljene trenutačne aktivnosti i planovi ove ustanove za sljedeću godinu. Član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, rekao je da je za grad Suboticu, Gerontološki centar važna ustanova koja treba biti prepoznatljiva u mreži 60 ustanova socijalne zaštite u kategoriji odraslih i starijih osoba u Republici Srbiji, ali i u regiji.

11523_1.jpg

– U pogledu suradnje Gerontološkog centra s lokalnom samoupravom nadam se da će u budućem razdoblju ona biti još bolja. Planiramo u proračunu za 2018. godinu povećati sredstva za socijalne usluge i pomoć njege u kući s 37,8 milijuna dinara, koliko je iznosila u ovoj godini, na više od 40 milijuna dinara. Stav lokalne samouprave je napraviti korak naprijed u financiranju svih usluga socijalne zaštite na području grada – rekao je Ilija Đukanović.


Direktor Gerontološkog centra, dr. Nenad Ivanišević, podsjetio je da je za direktora imenovan protekloga tjedna, rješenjem Vlade AP Vojvodine. Uz izražavanje zahvalnosti gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu na potpori pruženoj prilikom dolaska na ovu, kako je rekao, važnu dužnost za njega najvažnije ustanove u gradu, naveo je što je sve u planu za uraditi u Gerontološkom centru.

– Jedan od naših prioriteta je poboljšati grijanje u Domu za njegu, za što imamo potporu Ministarstva pravde u ukupnom iznosu od 3,9 milijuna dinara. S kolegama iz Osijeka i domovima iz Apatina i Đakova započinjemo projekt koji financira EU, a koji će rezultirati novim gerontološkim klubom u Mjesnoj zajednici 'Centar I' i Akademijom za obuku njegovatelja. Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 500.000 eura. Pokrajinsko tajništvo za energetiku, građevinarstvo i promet opredijelit će 2,3 milijuna dinara za postavljanje novih sunčanih kolektora u Domu umirovljenika, a resorno ministarstvo više od tri milijuna dinara za pripremu projektne dokumentacije – istaknuo je Nenad Ivanišević.

Ono što će predstavljati najveći projekt u 2018. godini, dodao je, jest potpuna rekonstrukcija Doma na Kelebijskoj cesti, poznatijeg kao „Uboški dom“, starog više od 200 godina.

Prema njegovim riječima, za ovu investiciju predviđeno je 32 milijuna dinara i krajem sljedećega tjedna bit će objavljeno i tko je donator.

– Namjera nam je na principima energetske učinkovitosti riješiti i Gerontološki klub u Bajmoku, jer je veliki potrošač energije, i aplicirati na četiri milijuna dinara prema resornom pokrajinskom tajništvu – rekao je Ivanišević.

On je podcrtao da će na temelju inicijative gradonačelnika Bogdana Labana, u okviru najavljenih, povećanih sredstava, biti otvoreno pet novih gerontoloških klubova u – Tavankutu, Mišićevu, Ljutovu, Starom Žedniku i na Paliću.

– Koncept klubova bit će malo drugačiji. U 2018. godini planiramo i povećati kapacitet Gerontološkog centra, s 532 na 582 korisnika, jer imamo prostora i kapaciteta za to. Mi danas brinemo o 7.700 korisnika usluga pomoći i njege u kući i moja zamisao je da uz ovih pet novih gerontoloških klubova u predstojećem razdoblju dođemo do 10.000 korisnika o kojima brinemo – naglasio je Nenad Ivanišević.

Gerontološki centar će, kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za medije, od sljedećeg ponedjeljka uz usluge pomoći i njege u kući uvesti i uslugu liječnika, koja neće dodatno opterećivati cijenu usluge. Pored liječnika, ponovo se uvodi usluga besplatnog majstora u kući.