Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Unaprijediti položaj Roma i Romkinja

15.12.2017.

U Gradskoj kući danas je održan sastanak predstavnika Koordinacijskog tijela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za razdoblje od 2016. do 2025. godine i Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine u Republici Srbiji s predstavnicima lokalne samouprave i mjerodavnih ustanova u vezi s uspostavljanjem suradnje institucija na temu unaprjeđenja položaja Roma i Romkinja.

11530_1.jpg

Predsjednik Savjeta za unaprjeđenje položaja Roma grada Subotice Ilija Đukanović izjavio je, u tom povodu, da je Grad Subotica spreman raditi na unaprjeđenju položaja romske nacionalne manjine u našem gradu, da je Savjet za unaprjeđenje položaja Roma formiran krajem 2015. godine i da je prvi zadatak Savjeta bio izrada Lokalnog akcijskog plana za unaprjeđenje položaja Roma.

– Skupština grada Subotice je, u srpnju ove godine, usvojila Lokalni akcioni plan (LAP) za razdoblje od 2017. do 2021. godine koji obuhvaća više područja: obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje i zdravstvenu i socijalnu zaštitu. LAP je rezultat rada i suradnje institucija, ustanova iz obrazovnog zdravstvenog sustava i socijalne zaštite, kao i nevladinog sektora, pedagoških asistenata – istaknuo je Đukanović.

On je naveo da u Subotici, u obrazovnom sustavu, ima pet pedagoških asistenata, da su potrebe veće i da se na tom planu očekuje potpora Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine, kao i upošljavanje zdravstvenog medijatora kojeg, kako je rekao, trenutačno nemamo.

– Grad Subotica surađuje s različitim organizacijama na poboljšanju uvjeta stanovanja. Tijekom protekle dvije godine u suradnji s Ekumenskom humanitarnom organizacijom adaptirali smo 70 objekata. I u 2018. godini planirana su u proračunu sredstva za prevenciju napuštanja školovanja (za kupnju udžbenika i potrošnog materijala za učenike), ekonomsko ojačavanje i poboljšanje uvjeta stanovanja. Od Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine i Koordinacijskog tijela očekujemo potporu u sljedećoj godini prilikom konkuriranja na određene projekte, kao i da zajedničkom suradnjom unaprijedimo položaj romske zajednice u našem gradu – kazao je Ilija Đukanović.

Predsjednik Savjeta Vlade Srbije za poboljšanje položaja Roma i Romkinja, dr. Nenad Ivanišević, istaknuo je da je Vlada Srbije romsko pitanje postavila kao veoma važno i da je zajednički cilj svih državnih tijela i lokalnih samouprava po isteku ovoga desetljeća i Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja reći da su Romi potpuno ravnopravni u našem društvu i da to više ne bude pitanje na temelju kojega stalno mjerimo neke napretke.

– Nije ovo pitanje postavljeno nama tako visoko zato što je to jedno od pitanja u Poglavlju 23 nego zbog toga što su Romi sastavni dio srbijanskog društva i države i obveza svih nas koji brinemo o građanima naše države jest im pružiti mogućnost biti potpuno afirmirani. Nacionalni savjet romske nacionalne manjine imat će apsolutnu potporu u svim aktivnostima koje imaju za cilj poboljšanje položaja romske nacionalne zajednice na teritoriju Republike Srbije – naglasio je Nenad Ivanišević, i dodao da će Republika Srbija biti prva zemlja u regiji koja će na sustavan način riješiti pitanje zdravstvenih medijatora.

Predsjednik Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine, Teufik Ramadanović, rekao je da su prioriteti romske zajednice obrazovanje, zapošljavanje i uključivanje u realizaciju Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

11530_2.jpg