Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Novogodišnji prijam za predstavnike državnih tijela

26.12.2017.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i predsjednik Skupštine grada Tivadár Bunford priredili su danas, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, tradicionalni novogodišnji prijam za predstavnike državnih tijela, gospodarskih društava, javnih i javno komunalnih poduzeća, ustanova i drugih organizacija.

11556_1.jpg

Obraćajući se nazočnima, gradonačelnik Laban je rekao da je aktualna gradska vlast u lipnju prošle godine obećala završiti svojedobno započete kapitalne investicije i da su prvi konkretni rezultati bili vidljivi već u ožujku ove godine, kada je za promet otvorena prva dionica „Ipsilon kraka“, od petlje „Subotica-jug“ do kružnoga raskrižja s Bikovačkom cestom.

– Investicija je obuhvaćala rekonstrukciju petlje ‘Subotica-jug’, završetak prometnice u duljini od oko jednog kilometra od petlje ‘Subotica-jug’ do križanja ‘Ipsilon kraka’ s Bikovačkom cestom i izgradnju kružnog toka na ovom raskrižje. Vrijednost izvedenih radova je oko 124 milijuna dinara – rekao je Bogdan Laban.

Izgradnja dijela dionice „Ipsilon“ kraka Koridora 10, od raskrižja sa Somborskom cestom, do raskrižja na Bačkotopolskoj cesti, počela je 5. svibnja, a završena 31. srpnja, dva mjeseca prije ugovorenog roka, naveo je gradonačelnik i dodao da je izgrađeno oko pet kilometara ceste i da je ukupna vrijednost oko 224 milijuna dinara.

– Radovi na izgradnji ’Ipsilon kraka' izvedeni su zahvaljujući potpori i riješenosti Vlade Republike Srbije i Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture, da se u narednih nekoliko godina taj veoma značajan projekt – započet prije nešto više od četvrt stoljeća – konačno i realizira – istakao je gradonačelnik Laban.

11556_2.jpg

Kada je riječ o adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog kazališta, kazao je, zajedničkim radom i okupljanjem svih razina vlasti osigurana su sredstva u iznosu od 250 milijuna dinara za financiranje VII. faze ovog projekta koja obuhvaća završetak radova na pročelju novog dijela objekta i završetak unutarnjih radova na starom dijelu objekta bez završne obrade.

Naglasio je da se intenzivno radilo i na privlačenju investicija i širenju industrijske zone, da je u Gospodarskoj zoni „Mali Bajmok“ pogone proširila tvrtka „Kontinental“, da je otvoren „Ametek biznis kampus“ i da je talijanska tvrtka „Ondaplast“ kupila bivši objekt tvrtke „Metro keš end keri“.

– Ova tvrtka se od kolovoza 2017. godine nalazi u okviru područja Slobodne zone 'Subotica'. U početnim fazama proizvodnje, ovaj investitor planira uposliti oko 100 radnika. Početkom rujna, u gospodarskoj zoni, položen je temeljni kamen za izgradnju tvornice 'Kaminada', prvog inozemnog pogona ovog talijanskog investitora. U prvoj fazi izgradnje tvornice za termoplastičnu izradu kalupa bit će podignut pogon od 3.000 četvornih metara. Investicija bi u narednih pet godina trebala dosegnuti vrijednost od pet milijuna eura, a planirano je zapošljavanje oko 120 ljudi – rekao je Bogdan Laban.

Podsjetio je da su okončani radovi na izgradnji Carinskog terminala, da je u infrastrukturno opremanje Palića od prosinca prošle do prosinca ove godine uloženo oko 130 milijuna dinara, da je počela realizacija projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“ i da je ugovor o financiranju potpisan na iznos donacije od 6,5 milijuna eura.

- Na nama je i narednoj godini truditi se donositi odluke kojima ćemo omogućiti daljnji i brži razvitak našega grada i promicanje života građana Subotice. Na nama je, također, pružanjem pomoći građanima i njihovim obiteljima, koje su u stanju socijalne potrebe, pokazati brigu i društvenu odgovornost – podcrtao je Bogdan Laban.

Tivadár Bunford je rekao da je za nama godina političke stabilnost, izrazito bitne na svim razinama u hijerarhiji političkih institucija u državi.

11556_3.jpg

– Naše gradske institucije dio su tog harmoniziranog sustava, pa su upravo u ozračju mira i stabilnosti mogle raditi u najboljem interesu građana Subotice. Pored toga što je bila stabilna, godina je bila i ekonomski uspješnija od prethodnih, proračunski dosljedna, obzirom da smo proračun usklađivali s realnim okolnostima, preispitivali ostvarenja i uspostavili ravnotežu - istaknuo je Bunford.

Skupština je postupala racionalno, ocijenio je Bunford, i dodao da se na redovitim i izvanrednim zasjedanjima odlučivalo o točkama dnevnog reda u ritmu koji su diktirale potrebe naše zajednice i u skladu s javnim interesom.

– Radili smo zakonito, blagovremeno i učinkovito, racionalno odlučivali o svim prijedlozima iz našeg djelokruga koji su na inicijativu ovlaštenih predlagača bili pred nama. Trudili smo se i uspjeli  ne stvarati prevelike i nerazumne troškove. Zahvaljujem se za cjelogodišnji trud i rad svim vijećnicima, predsjednicima vijećničkih skupina i svim stručnim službama Gradske uprave. Uveli smo elektronički sustav dostavljanja skupštinskog materijala vijećnicima kojim smo uštedjeli mnogo novčanih sredstava našoj zajednici – kazao je, među ostalim, Tivadár Bunford.