Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti

Najavljena rekonstrukcija Doma za odrasle osobe na Kelebijskoj cesti

04.01.2018.

– Jedna od važnijih investicija ove godine bit će renoviranje objekta Doma za odrasle osobe na Kelebijskoj cesti u Subotici. Raspisivanje javne nabave za radove planirano je u ožujku i ukoliko sve protekne kako treba, radovi bi trebali započeti u svibnju ove godine. Planirani rok za završetak radova je 90 radnih dana, tako da vjerujemo da će biti okončani do konca ovogodišnje građevinske sezone. Ured za javna ulaganja izdvojio je 22,5 milijuna dinara za projekt renoviranja Doma, s ciljem da se taj objekt dovede u namjenu ispunjavanja svih uvjeta za dobivanje trajne licence – izjavio je v.d. direktora Gerontološkog centra Subotica, dr. Nenad Ivanišević, na današnjoj konferenciji za medije u Gerontološkom centru.

11580_1.jpg

Nakon rekonstrukcije, naveo je, Dom neće imati stacionarni dio koji će biti premješten u drugi objekt u Sarajevskoj ulici, otvoren prije nekoliko godina.

U Domu za odrasle osobe u smještaju boravi 93 stanara, psihofizički disfunkcionalnih, čije se preostale sposobnosti u prilagođenom prostoru mogu dulje očuvati, ili uz odgovarajuću zdravstvenu njegu poboljšati, rekao je Ivanišević, i dodao da su svi stanari Doma, zbog prirode bolesti, u potpunosti ovisni o zdravstvenoj njezi i medicinskom nadzoru.

Ivanišević se zahvalio Vladi Republike Srbije što su povećane plaće u socijalnoj zaštiti za 10 posto i što su povećana i sredstva iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje skoro od osam posto. To će, ocijenio je, osigurati da Gerontološki centar u 2018. godini potpuno neometano i stabilno posluje.

Tajnica Tajništva za društvene djelatnosti Jasmina Stevanović je, u ime Grada Subotice i gradonačelnika Bogdana Labana, izrazila zahvalnost Vladi Republike Srbije na značajnim sredstvima koja je putem Ureda za upravljanje javnim ulaganjima izdvojila za obnovu škola u 2017. godini.

– Ta sredstva podrazumijevaju obnovu objekata u javnom vlasništvu u području obrazovanja, socijalne zaštite i zdravstva. U godini koja je iza nas izdvojena su značajna sredstva za OŠ ‘Sonja Marinković’ i Kemijsko-tehnološku školu, a sada je izdvojen novac za rekonstrukciju Doma za odrasle osobe. Ono što je veoma važno za grad i možda najznačajnija investicija u području zdravstva jest da je Zaključkom Vlade Republike Srbije 22. rujna 2017. godine predviđena obnova i unaprjeđenje objekata Opće bolnice Subotica. Predviđena je cjelokupna rekonstrukciju i adaptacija brojnih ruiniranih odjeljenja. Ovo je za nas jako bitno i vjerujemo da će se poboljšati i kakvoća rada – istaknula je Jasmina Stevanović.

Član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, kazao je da planirana sredstva za područje socijalne zaštite u proračunu grada za 2018. godinu iznose 44 milijuna, što je povećanje za 16 posto u odnosu na protekle tri godine.

– Nadamo se da su ta sredstva dovoljna da se i dalje razvija usluga pomoći njege u kući. Realizirani su planovi na otvaranju novih gerontoloških klubova, kojih će ove godine biti pet. Proračun grada Subotice za 2018.godinu je u odnosu na prošlu godinu nominalno veći za sedam posto. Od ukupnog proračuna grada za socijalnu zaštitu izdvojeno je oko pet posto, što nas svrstava u gradove s visokim nivoom izdvajanja u području socijalne zaštite – podcrtao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, planirana sredstva za novčana davanja za najugroženije građane, koja se dodjeljuju preko Centra za socijalni rad, u odnosu na prošlu godinu veća su za 5,8 posto, dok je iznos jednokratne pomoći uvećan za 14 posto.

– Iz proračuna više se izdvaja i za uslugu Dnevni boravak za djecu i odrasle osobe pri ‘Kolijevki’, i to za četiri posto. Povećan je iznos i za Crveni križ, za Narodnu kuhinju, gdje je opredjeljen 31 milijun i 260 tisuća dinara, a trudit ćemo se povećati i broj korisnika. Trenutačno osiguravamo 1.100 obroka, a potrebe su mnogo veće – naglasio je Đukanović.