Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Nove angio-dvorane unaprijedile kakvoću zdravstvene zaštite

17.01.2018.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, pokrajinski tajnik za zdravstvo dr. Zoran Gojković, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i direktor Opće bolnice u Subotici dr. Slobodan Puškar, obišli su danas angio-dvoranu u subotičkoj Općoj bolnici, jednu od tri angio-dvorane u regionalnim bolnicama u Vojvodini za čije je opremanje i edukaciju medicinskog osoblja Pokrajinska vlada osigurala 190 milijuna dinara. Pored Subotice, angio-dvorane su nabavljene i za Opću bolnicu "Dr. Radivoj Simonović", u Somboru, i Opću bolnicu „Đorđe Joanović“, u Zrenjaninu.

11590_1.jpg

Ovo je slika ogromnog ulaganja u zdravstveni sustav Vojvodine u proteklih godinu i pol dana, izjavio je, u tom povodu, Igor Mirović. 

– Uspeli smo ono što nitko prije nas nije, a to je osigurati standard koji podrazumijeva imati jednu angio-dvoranu na 300.000 stanovnika koja je namijenjena pacijentima s kardiovaskularnim oboljenjima – rekao je Mirović, i dodao da se u angio-dvoranama u sve tri bolnice izvode kateterizacije na srcu i druge medicinske intervencije kod pacijenata s kardiovaskularnim oboljenjima.

On je podsjetio da su u tijeku i radovi na rekonstrukciji bolnice u Pančevu, u specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Kovinu, radovi u Kliničkom centru Vojvodine, kao i završetak radova na novoj zgradi Hitne medicinske pomoći u Novom Sadu.

– Za kratko vrijeme uspjeli smo napraviti veliki i značajan rez u zdravstvenom sustavu Vojvodine. Uložili smo više od 1,8 milijardi dinara kako bismo osigurali kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i suvremeniju dijagnostiku – kazao je Igor Mirović.

Slobodan Puškar je naveo da je od 15. rujna, kada je angio-dvorana u Općoj bolnici puštena u probni rad, već urađeno 70 dijagnostičkih kateterizacija, liječeno nekoliko akutnih infarkta i ugrađeno 10 stentova, kao i da su svi pacijenti dobro.

Uz isticanje da pacijenti koji dođu tijekom prvih sat ili dva, s ugradnjom stenta imaju mnogu manju smrtnost, mnogo kraću hospitalizaciju, mnogo brži oporavak, manju invalidnost i očuvanje radne sposobnosti, Puškar je kazao da će veći broj angio-dvorana omogućiti veći broj dijagnostičkih koronarografija kako bi se bolest otkrila u ranijoj fazi i tretirala na lakši i učinkovitiji način.

– Tijekom prošle godine imali smo dva velika zadatka: odabrati adekvatan prostor za smještaj angio-dvorane posljednje generacije i završiti obuku liječnika i tehničara, odnosno cijelog tima koji će raditi u angio-dvorani. U dvorani se izvode veoma komplicirane i složene intervencije, pacijenti su često životno, vitalno ugroženi i samo dobro edukovan, treniran i uigran tim može izvesti proceduru kako treba i bez komplikacija – podcrtao je Puškar.

Gradonačelnik Laban je rekao da će otvaranje angio-dvorane unaprijediti kakvoću zdravstvene zaštite građana Subotice i ove regije i da je to veoma značajno ne samo za Suboticu nego i za Sjevernobački okrug.

– Rad angio-dvorane u punoj kapaciteti pridonijet će gotovo potpunom zbrinjavanju pacijenata iz naše regije u subotičkoj Općoj bolnici. Zato ova investicija ima nemjerljiv značaj ne samo za pacijente koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, nego i za grad Suboticu. Siguran sam da ćemo i ubuduće, uz pomoć Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, nastaviti realizirati projekte koji su bitni za naše građane – naglasio je Bogdan Laban.

11590_2.jpg