Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoreno Privremeno prihvatilište za beskućnike

17.01.2018.

– Prema zajedničkoj procjeni predstavnika stručnih službi Centra za socijalni rad, Crvenog križa i ’Karitasa’ stekli su se uvjeti za početak rada Privremenog prihvatilišta za beskućnike s teritorija grada Subotice, u Gajevoj ulici broj 50. Za ovu namjenu Grad Subotica je za 2018. godinu opredijelio sredstva u proračunu u iznosu od 407.000 dinara – izjavio je danas, otvarajući Prihvatilište, član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović.

11591_1.jpg

On je naveo da će Privremeno prihvatilište za beskućnike raditi neprekidno sve dok to budu zahtijevali vremenski uvjeti i potrebe tridesetak osoba kojima su, tijekom zime, neophodne njegove usluge.

– Centar za socijalni rad, kao nositelj ove aktivnosti, upućuje korisnike u prihvatilište na temelju njihove procjene i potpisanog uputa. Crveni križ osigurava smještaj, sredstva za osobnu higijenu i obroke (doručak, ručak - kuhani obrok i večeru) i dežurstvo profesionalaca i volontera u razdoblju od 7 do 15 sati svakog dana, dok će ’Karitas’ osigurati dežurstvo svojih volontera od 15 do sedam sati ujutro. Stručni djelatnici Centara za socijalni rad će, također, obilaziti i pratiti rad prihvatilišta – istaknuo je Đukanović, i dodao da je Prihvatilište prošle godine radilo od 22. prosinca 2016. do 8. veljače 2017. godine i da su u tom razdoblju usluge koristile 32 osobe.

Direktorica Centra za socijalni rad u Subotici, Miroslava Bagavac, kaže da pojedinačnu procjenu o tome tko može koristiti usluge Privremenog prihvatilišta za beskućnike daje Centar za socijalni rad.

– Centar za socijalni rad pojedinačno procjenjuje potrebe korisnika za ovom uslugom. Zimsko razdoblje i nepovoljni klimatski uvjeti mogu dovesti do ozbiljnih problema i određeni broj ljudi s ulice smješta se u Prihvatilište. Mi ćemo obavljati procjenu i upućivat ćemo, kroz jedan formalni uput, u Privremeno prihvatilište za beskućnike, a također ćemo praviti i dokument o otpustu o rabljenju ove usluge – rekla je Miroslava Bagavac.

Cjelokupnu logističku potporu za Prihvatilište – 25 kreveta s čistom posteljinom, garderobu i rublje za sve korisnike, kao i sredstva za održavanje osobne i kolektivne higijene – osigurala je Gradska organizacija Crvenog križa u Subotici.

– Trudili smo se sukladno mogućnostima i opredijeljenim sredstvima korisnicima osigurati što je moguće bolji komfor. Planiramo, također, u suradnji s Domom zdravlja Subotica korisnicima Prihvatilišta osigurati i liječničke preglede – naglasio je tajnik Crvenog križaa Subotica dr Siniša Trajković.

11591_2.jpg