Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Udžbenici za osnovce iz romske zajednice

22.01.2018.

– U proračunu grada Subotice za 2017. godinu bilo je izdvojeno 300.000 dinara za udžbenike koje lokalna samouprava daje djeci romske nacionalnosti u cilju prevencije napuštanja školovanja. Djeca iz romske zajednice, njih 738, okupljena su uglavnom u tri osnovne škole: 'Matko Vuković', 'Đuro Salaj' i 'Szécsenyi István'. Za ekonomsko ojačavanje romske populacije, prevenciju napuštanja školovanja i unapređenje uvjeta stanovanja, grad je u proračunu za 2018. godinu opredijelio 2,3 milijuna dinara – izjavila je danas tajnica Tajništva za društvene djelatnosti, Jasmina Stevanović, na prigodnoj svečanosti u OŠ „Matko Vuković“ u okviru koje su učenicima romske zajednice koji pohađaju ovu školu predani udžbenici.

11600_1.jpg

Predsjednik Savjeta za unaprjeđenje položaja Roma na teritoriju grada Subotice, Ilija Đukanović, naveo je da je Subotica, kao pilot-primjer, odabrana za suradnju na projektu „Tehnička pomoć za unaprjeđenje životnih i stambenih uvjeta romske populacije u neformalnim naseljima“.

Odluku o izboru općina i gradova, dodao je, donio je Upravni odbor koji čine Ministarstvo financija, Ministastvo građevinarstva, prometa i infrastrukture, Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo za europske integracije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Stalna konferencija gradova i općina – 8. prosinca 2017. godine.

– Naš grad predložen je za suradnju u okviru Komponente 2 projekta – Socijalna inkluzija romske populacije. Socijalno uključivanje Roma i Romkinja u okviru projekta podrazumijeva: Potporu unaprjeđenju institucionalne kapacitete u području socijalnog uključivanja Roma i Romkinja, kroz formiranje i potporu funkcioniranju Mobilnih timova; potporu operativnom i financijskom planiranju u tom području i unaprjeđenje sudjelovanja civilnog društva u procesu planiranja, primjene i praćenja lokalnih politika od značaja za socijalno uključivanje Roma. Lokalna samouprava je spremna i u ovoj godini raditi na unaprjeđenju položaja romske zajednice u našem gradu – naglasio je Đukanović.

Članica Gradskog vijeća zadužena za područje obrazovanja, Nataša Aleksić, ocijenila je da je ovo značajna mjera lokalne samouprave za unaprjeđenje obrazovanja romske populacije.

– Nadam se da će ravnatelji i pedagoški asistenti u ove tri osnovne škole podijeliti udžbenike đacima i da će im oni puno koristiti, kako u drugom polugođu tako i u sljedećoj školskoj godini – istaknula je Nataša Aleksić.

Uz izražavanje zahvalnosti lokalnoj samoupravi na mjerama koje provodi u cilju prevencije napuštanja školovanja djece iz romske zajednice, ravnateljica OŠ „Matko Vuković“, Mirjana Stevanović, rekla je da tijekom prošle godine nije bilo većih osipanja učenika romske populacije od petog do osmog razreda.

– Na Komisiji za poboljšanje položaja Roma donijeli smo zaključak da je sljedeći korak koji bi trebalo provesti upisivanje u srednje škole, jer je u osnovnim školama do sada već dosta toga postignuto – kazala je Mirjana Stevanović.

Ravnatelijca OŠ „Đuro Salaj“, Mimica Andrić,  kaže da su iskustva u radu s djecom romske populacije različita i variraju u zavisnosti od toga koliko se porodica uključi u obrazovanje djeteta.

- Pored besplatnog prijevoza i obroka za učenike iz socijalno ugroženih obitelji, sada smo dobili i 146 udžbenika za 80 učenika. Zahvalni smo lokalnoj samoupravi na velikoj pomoći – rekla je Mimica Andrić.